Hopp til innhold

Oppvaskmøte i Oslo-sykehusene

Toppsjefen ved Oslo Universitetssykehus varsler at hjertekirurgene på Ullevål skal få mer makt over pasientene sine. Nylig ble en hjertepasient vekket fra narkose på operasjonsbordet etter uenighet mellom Rikshospitalet og Ullevål.

Lungespesialister - illustrasjonsfoto

Oslo universitetssykehus har fått kraftig kritikk etter at en hjertepasient døde etter uklarhet om han skulle opereres ved Ullevål eller Rikshospitalet. Illustrasjonsfoto.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Bjørn Erikstein

– Det som er viktig for meg å si er at denne situasjonen vi nå er kommet i den gir i alle fall en mulighet for å gå inn og bedre situasjonen og komme videre og få til så trygge og gode situasjoner som overhodet mulig, sier Erikstein.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK
Steinar Solberg

Steinar Solberg er positiv til sykehussjefens forslag. Han sier det vil gi Ullevål en større mulighet til å bestemme over sine pasienter.

Foto: Hallgeir Bråstad / NRK

Fredag samlet administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, Bjørn Erikstein, overlegene i hjertekirurgi og ledelsen ved Rikshospitalet og Ullevål til et oppvaskmøte.

Hans hovedbudskap var at Oslo universitetssykehus´ tilbud til hjertepasienter er godt og trygt, men at legemiljøene på Ullevål og Rikshospitalet må jobbe bedre sammen nå som de er blitt ett.

– Det er klart at det er to avdelinger som skal slås sammen. Samarbeidet har vært der tidligere og er der i dag, men det vil alltid være litt kniving og kiving når man etablerer et større fellesskap, sier Erikstein.

Ønsker å møte de pårørende

Bakgrunnen for møtet er at Oslo universitetssykehus har fått sterk kritikk etter at avdelingsledelsen ved Ullevål grep inn og stanset en operasjon der en 65 år gammel hjertepasient allerede var lagt i narkose og kirurgen stod klar til operasjon.

Begrunnelsen var at etter nye retningslinjer for Oslo Universitetssykehus, skulle mannen til Rikshospitalet. Dette førte til at 65-åringe måtte vekkes opp av narkosen og vente ei uke på å få time på Rikshospitalet. Kort tid etter operasjonen på rikshospitalet døde han.

Ved et annet tilfelle stod et team på Ullevål klar til å operere ei eldre kvinne. Også hun ble sendt videre, og måtte vente i halvannet døgn for å bli operert på Rikshospitalet. Dette på tross for at hun trengte hjelp straks – og at Ullevål kunne operere umiddelbart.

– Det som er viktig for meg å si er at denne situasjonen vi nå er kommet i den gir i alle fall en mulighet for å gå inn og bedre situasjonen og komme videre og få til så trygge og gode situasjoner som overhodet mulig, sier Erikstein.

Toppsjefen sier han har invitert de pårørende etter den avdøde 65-åringen, John Currie, til et møte.

– Jeg vil snakkke med dem personlig, og det er jeg glad for at jeg får mulighet til, sier Erikstein.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

John Currie

Familefaren John Currie (65) ble lagt i narkose, operasjonen ble utsatt i åtte dager, og han døde i forbindelse med operasjonen.

Foto: Privat

Sjefen selv vil ha begge hendene på rattet

Ifølge toppsjefen er det ikke snakk om en stor konflikt mellom fagmiljøene, men en usikkerhet, som må ryddes opp i.

– For det første så tar jeg tak i de prosessene som er satt i gang, og setter meg selv i førersetet slik at jeg trygger at arbeidet med videre fordeling av funksjoner og organisering av avdelingen gjøres på den god måte, sier Erikstein til NRK.

I tillegg til at toppsjefen sier avdelingen vil merke at toppledelsen vil trykke sterkere på framover, innser Erikstein at det også er behov for andre tiltak:

– Jeg har sett en stund at det er behov for en tydeligere ledelse på de ulike driftsenhetene. Vi må trygge at de ansatte vet hvem som har fullmakten til å gjøre ting i det daglige arbeide, utdyper sykehussjefen.

– Målet er at man skal vite hvem som er leder, slik at hvis man kommer i vanskelige situasjoner, så vet man hvem man skal gå til, utdyper han.

Dette har fagforeningenene bedt om i åresvis.

– Fortsatt store kulturforskjeller

– Stemningen på møtet var saklig, om ikke hjertelig, så kom poengene på bordet, sier Steinar Solberg om møtet fredag formiddag.

Solberg er er klinikktillitsvalgt for hjerte-, lunge-, karklinikken ved både RIkshospitalet og Ullevå.

Han tror alle på møtet var enige om at de må komme seg videre, selv om ikke alle er like enige om hvordan.

– Det er jo fortsatt slik at det er store kulturforskjeller mellom miljøene på Rikshospitalet og på Ullevål, sier den tillitsvalgte.

Gir økonomifokuset skylda

Solberg er positiv til Eriksteins forslag. Han tolker at det betyr en tydeligere presisering av hvordan hjertepasientene i framtiden skal fordeles mellom Ullevål og Rikshospitalet, og en større mulighet for Ullevål til å bestemme over sine pasienter.

– Det vil gjøre at man kommer til å få bedre pasientflyt og å unngå slike situasjoner hvor pasienter tas av bordet, forklarer Solberg.

Han sier de tragiske eksemplene er et uttrykk for at det er en viss usikkerhet i legemiljøet, som må fjernes.

Ifølge den tillitsvalgte har sammenslåingsprosessen i sykehuset blitt for mye drevet fram av økonomihensyn.

– Det er prosesser, som ikke har vært faglig styrt ut fra pasienter eller personalet, som gjør at slike uheldige episoder har skjedd, sier Solberg.

AKTUELT NÅ