Hopp til innhold

Mener hjertepasienter ofres i drakamp mellom sykehus

Mons Lie, eksdirektør ved hjerte- og lungesenteret ved Ullevål sykehus, mener at hjertepasientene blir ofret i en intern dragkamp mellom sykehusene i Oslo universitetssykehus (OUS).

Rikshospitalet og Ullevål sykehus

ENDRINGER PÅ GANG: Både Rikshospitalet (t.v.) og Ullevål sykehus (t.h.) inngår i Oslo universitetssykehus, og hjerte- og lungekirurgi foregår ved begge avdelingene. 22. oktober ga OUS-ledelsen føringer om at Ullevål sykehus verken skal utføre øyeblikkelig eller komplisert hjertekirurgi.

Foto: NRK: Trine Bråthen / NTB scanpix: Lise Åserud

– Ullevål har kunnet operere disse pasientene. De har dokumentert at de er kvalifisert til å operere dem, men har av administrative grunner ikke fått lov til å gjøre det. Dette har økt risiko for disse pasientene, sier Lie til NRK.

NRK fortalte tirsdag historien om den 65 år gamle familiefaren og hjertepasienten John Currie.

Currie lå klar til operasjon på Ullevål sykehus da han ble vekket fra narkose og sendt til det overfylte Rikshospitalet. Der ventet han i en uke på en operasjon. Dagen etter operasjonen døde Currie.

Opprørt over forklaring

– Årsaken til at operasjonen ble avbrutt, var at man ikke hadde planlagt dette godt nok, selv om man da hadde hatt godt tid på seg, sa klinikksjef Otto Smiseth tirsdag om hvorfor operasjonen ble avbrutt.

Dette opprører Mons Lie, som fra 2002 til 2006 var direktør ved hjerte- og lungesenteret ved Ullevål sykehus.

(Saken fortsetter under bildet)

John Currie

DØDE ETTER OPERASJON: NRK fortalte tirsdag historien om den 65 år gamle familiefaren og hjertepasienten John Currie. Han lå klar til operasjon på Ullevål sykehus da han ble vekket fra narkose og sendt til det overfylte Rikshospitalet. Der ventet han i en uke på en operasjon. Dagen etter operasjonen døde Currie.

Foto: Privat

I et personlig brev ber Lie klinikksjefen innrømme at operasjonen ble avbrutt som del av en strategi om å flytte denne typen hjertekirurgi til Rikshospitalet.

«Hvis (...) denne strykningen var ledd i en større strategi, som har fremtidige hjertekirurgisk standard ved OUS i tankene, sa må du si det. Da ma du også forklare den valgte vei frem til målet, og hvor mange pasienter du syns det er rimelig å ofre.»,. skriver Lie i brevet til Smiseth.

– Jeg synes det er forferdelig trist når det kommer frem beskyldninger om at veldig habile, høyt kvalifiserte kirurger går til operasjon uten å være godt planlagt. Det opprører meg, sier Lie til NRK.

Mener pasienter ofres

Både Ullevål sykehus og Rikshospitalet inngår i Oslo universitetssykehus, og hjerte- og lungekirurgi foregår ved begge avdelingene. 22. oktober ga OUS-ledelsen føringer om at Ullevål sykehus verken skal utføre øyeblikkelig eller komplisert hjertekirurgi. De mest komplekse hjerteoperasjonene skal gjøres ved Rikshospitalet.

I en pressemelding opplyser OUS at begrunnelsen for dette er at de vil bedre kvaliteten, ved at operasjonsteamet ved Rikshospitalet får større erfaring med komplekse pasienter.

Dette mener Lie er å ofre pasientene.

– Man har begrenset, rent administrativt, muligheten for Ullevål sykehus til å foreta enkelte operasjoner. Så har disse pasientene blitt liggende og vente på Ullevål, på at det skal bli kapasitet på Rikshospitalet, som ikke har denne kapasiteten, forklarer han.

Klinikksjef Otto Smiseth har ikke ønsket å la seg intervjue av NRK om kritikken fra den tidligere direktøren.

– Hadde gode sjanser

Fire leger ved Ullevål sykehus i Oslo sendte forrige mandag en bekymringsmelding om hjertekirurgiavdelingen til ledelsen ved Oslo universitetssykehus. Legene er sterkt kritiske til at Ullevål sykehus verken skal utføre øyeblikkelig eller komplisert hjertekirurgi, ifølge VG.

Videre konkluderer legene med at intensivkapasiteten ved Rikshospitalets hjerteavdeling svekker pasientsikkerheten og det faglige miljøet ved Ullevål.

Legene mener at John Currie hadde gode sjanser for å overleve. De hevder også at dårlig organisering kan ha rammet tre andre pasienter direkte.


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT