Operaen og teatre gir tilbake penger hvis folk tror de er koronasmittet

Arrangører av store arrangementer i Norge har forskjellig praksis når det gjelder å gi folk penger tilbake dersom de velger å la være å gå fordi de mistenker at de er smittet av koronaviruset.

Et svanepar svømmer foran Operaen i Bjørvika i solnedgangen.

Operaen informerer nå aktivt publikum som skal på forestilling den nærmeste tiden om helsemyndighetenes vurdering rundt koronasmitte.

Foto: Cornelius Poppe / Cornelius Poppe

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

I motsetning til en rekke andre europeiske land, har norske myndigheter så langt ikke innført generelle forbud mot arrangementer med mange deltagere eller publikum.

På den offentlige nettsiden Helsenorge anbefaler myndighetene at de «som mistenker at de kan være smittet», skal holde seg hjemme.

Det gjelder både de som bare mistenker at de er smittet, og de som venter på svar på prøve om de er smittet.

En av de store arrangørene i Norge er Operaen i Oslo. Den skriver på sine nettsider at dersom du har symptomer som du tror kan skyldes koronasmitte, skal du heller ikke gå på forestilling.

Må kontakte før forestillingen

Kommunikasjonssjef Ole-Morten Vestby ved Operaen sier til NRK at de retter seg etter rådene fra helsemyndighetene.

– Hvis man ikke kan gå på forestilling fordi man følger rådene helsemyndighetene har gitt, refunderer vi billetten, sier Vestby.

Han sier at publikum som er berørt av dette, må ta kontakt med Operaens kundesenter før forestilling.

Han legger til at dersom forestillinger skulle bli avlyst på grunn av koronaviruset, vil alle få tilbake pengene.

– Vanligvis refunderer vi ikke billetter dersom folk blir syke, men dette er en spesiell situasjon, sier direktør ved Nationaltheatret, Marta Færevaag Hjelle, til NRK.

Koronaviruset har ført til at teatret har endret praksis.

– I denne situasjonen gir vi billetter til en annen forestilling eller gir gavekort. Vi er også åpne for å ta en samtale om å gi tilbake penger i enkelte tilfeller, sier Hjelle.

Når det gjelder Det norske teatret, opplyser de til NRK at de ordner billett til en annen dag om publikum henvender seg før forestilling. De refuderer ikke.

Det var begrenset med publikum under mandages RAW AIR-konkurranse i i Lysgårdsbakken på Lillehammer.

Det var begrenset med publikum under mandagens RAW AIR-konkurranse i Lysgårdsbakken på Lillehammer.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Hoppturneringen Raw Air

Raw Air begynte i Holmenkollen i helgen og fortsatte på Lillehammer mandag.

Turneringen fortsetter med renn på Lillehammer tirsdag, i Granåsen i Trondheim onsdag og torsdag, og avsluttes i Vikersund fredag til søndag.

Mens arrangørene av skiflygingsrennene i Planica i Slovenia neste helg har stengt rennene for publikum, går rennene i Norge etter planen med publikum til stede.

RAW AIR-arrangøren har så langt ikke sett på om de skal betale tilbake penger dersom noen avlyser fordi de mistenker at de er smittet.

– Vi har per nå ikke tatt opp problemstillingen til diskusjon, sier leder av organisasjonskomiteen RAW AIR, Erik Andresen, til NRK.

Kveldens konsert med Bryan Adams i Oslo spektrum ble i går ettermiddag avlyst etter ordre fra smittevernoverlegen i Oslo.

Snakker seg imellom

Norsk teater og orkesterforening (NTO) organiserer en rekke av de store arrangørene i Norge.

NTO-direktør Morten Gjelten sier til NRK at de ikke har noe generelt råd til arrangørene om hvordan de skal forholde seg.

– Alle de store arrangørene er i kontakt med hverandre og prøver å gjøre relasjonene til publikum mest mulig gjenkjennbare, sier Gjelten.

Avlyser i store deler av Europa

Rundt i Europa stenger stadig flere land store arrangementer på grunn smittefaren:

  • Danmark satte i forrige uke et makstak på deltagere/publikum på 1000 personer.
  • Polen avlyste tirsdag alle store arrangementer. Både regjeringspartiet og opposisjonen sier at de ikke vil holde store valgmøter før valget i mai.
  • Tsjekkia forbød tirsdag alle arrangementer med over 100 deltagere. Alle skoler i landet stenges på ubestemt tid.
  • Slovakia avlyste mandag alle kultur-, sports- og sosiale arrangementer for de neste to ukene, Også gudstjenester er avlyst de neste to ukene.
  • Irland avlyste mandag alle arrangementer i forbindelse med nasjonaldagen – St. Patricks-dagen – 17. mars. Statsminister Leo Varadkar varsler ytterligere tiltak om store arrangementer de neste dagene.

Her hjemme har Stavanger satt et makstak på 500 personer på arrangementer.

Status Norge

Sist oppdatert: 27.09.2020
775
Siste uke
19
Innlagt
270
Døde

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger