Hopp til innhold

Krever 7 års fengsel for Yara-direktør Kendrick Wallace

Økokrim legger ned påstand om 7 års fengsel for tidligere juridiske direktør Kendrick Wallace. Tidligere Yara-direktør Thorleif Enger er frikjent for anklager om grov korrupsjon.

Konsernsjef Thorleif Enger

FRIKJENT: Tidligere Yara-sjef Thorleif Enger ble frikjent i Borgarting lagmannsrett

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tidligere Yara-sjef Thorleif Enger ble sammen med tre tidligere direktører dømt for korrupsjon i Oslo tingrett i 2015.

I Borgarting lagmannsrett mener imidlertid juryen at Enger, samt tidigere direktør for Yaras vekststrategi, Daniel Clauw og tidligere konserndirektør Tor Holba, skal frikjennes.

Det var Aftenposten som meldte om avgjørelsen først.

Thorleif Engers forsvarer, Ellen Holager Andenæs, i Oslo tinghus

– STOR LETTELSE: Slik beskriver Thorleif Engers forsvarer Ellen Holager Andenæs frikjennelsen i lagmannsretten. Dette bildet er fra behandlingen i Oslo tingrett.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Denne kjennelsen var en stor, stor lettelse etter alle disse årene, sier Engers forsvarer Ellen Holager Andenæs til NRK.

– Hvordan har det vært for Enger å sitte på tiltalebenken?

– Det tror jeg nesten ikke man behøver en advokats analyse av. Vi er bare veldig lettet i dag over at det ble truffet en riktig avgjørelse i saken, sier forsvareren.

Direktør dømt

Bare selskapets tidligere juridiske direktør Kendrick Wallace skal dømmes, mener juryen. Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim har idag lagt ned påstand om 7 års fengsel. Straffutmålingen er ennå ikke klar.

Fagdommerne er enige i juryens beslutning.

– Lagretten har konstatert at det foreligger grov korrupsjon i Libya og India, og at det er tidligere juridisk direktør som skal stå til ansvar for disse handlingene. Sånn sett er kjennelsen et avskrekkende signal til andre virksomheter når det gjelder bestikkelser, kommenterer Marianne Djupesland, førstestatsadvokat i Økokrim.

– Er du skuffet over at tre av fire er firkjent?

– Det er slik at de tiltalte har anledning til å få prøvd skyldspørsmålet i to instanser. Tingretten kom til en konklusjon, så har lagretten kommet til en annen konklusjon, og det må vi respektere, svarer Djupesland.

Dersom saken ankes, kan bare Høyesterett endre avgjørelsen om de finner saksbehandlingsfeil.

Omfattende korrupsjonssak

Etterforskningen startet allerede i 2011, og behandlingen i tingretten i fjor endte med at fire tidligere toppledere i gjødselselskapet Yara ble dømt til ubetinget fengsel.

De sto tiltalt for grov korrupsjon i Libya og India, i det som Økokrim har omtalt som Norges mest alvorlige korrupsjonssak.

Behandlingen i Borgarting lagmannsrett startet slutten av august. De fire tiltalte nektet nok en gang straffskyld.

Korrupsjonen de fire har stått tiltalt for, har gått ut på at Yara skal ha bestilt bestikkelser til sønner av høytstående tjenestemenn i Libya og i India. I januar 2014 vedtok Yara et forelegg på 295 millioner kroner fra Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner.

Slik ble dommen i tingretten:

  • Thorleif Enger ble dømt til fengsel i tre år. Han ble funnet skyldig i medvirkning til to tilfeller av korrupsjon.
  • Daniel Clauw ble dømt til fengsel i to år. Han er den eneste av de fire som er frifunnet for Libya-forholdet, men funnet skyldig i grov korrupsjon i India.
  • Tor Holba fikk en dom på fengsel i to år. Han ble funnet skyldig i ett tilfelle av medvirkning til grov korrupsjon.
  • Kendrick Wallace ble på sin side dømt til fengsel i to år og seks måneder. Wallace ble funnet skyldig i to tilfeller av grov korrupsjon.

Nå er altså tre av de fire frikjent.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger