Hopp til innhold

Odvar Nordli er død

Tidligere statsminister Odvar Nordli er død, 90 år gammel. – En av de store lederne i arbeiderbevegelsen har gått bort, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Tidligere statsminister Odvar Nordli

DØD: Tidligere statsminister Odvar Nordli fotografert 1. mai 2010 i Folkets Hus på Tangen i Stange.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at tidligere statsminister Odvar Nordli gikk bort i kveld. Våre varmeste tanker går til familien, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding tirsdag kveld.

Nordli dannet sin regjering da Trygve Bratteli trådte tilbake 15. januar 1976, og satt til han ble avløst av Gro Harlem Brundtland 4. februar 1981.

– Jordnær

Jonas Gahr Støre

FIKK RÅD AV NORDLI: Jonas Gahr Støre kommenterte Odvar Nordlis dødsfall etter årskonferansen til NHO.

Foto: NRK

– For oss er Odvar Nordli en bauta i arbeiderbevegelsens historie. En statsminister fra en stor reformtid i politikken. Og et veldig ekte medmenneske, som hadde sine røtter godt plantet på Tangen i Hedmark, sier Støre til NRK.

Støre sier Nordli var den jordnære, folkekjære politikeren som representerte det ekte sosialdemokratiet.

– Han gjorde en stor innsats for Arbeiderpartiet, men også for Norge. Vi husker ham som den slagkraftige retorikeren, men først og fremst som en politiker med en sterk folkelig forankring, sier Støre.

Fikk visdomsord av Nordli

Støre besøkte selv Nordli på Stange.

– Han ga råd og hadde små og store visdomsord. Da vi snakket om kommunereform, sa han: «Husk på det Jonas. Demokratiet var aldri ment for at det skulle lønne seg». Da vi satt hjemme i stua hans på Tangen, og han sa det, hadde det en egen tyngde, sier Støre.

Ap-lederen fremhever arbeidsmiljøloven og retten til selvbestemt abort som store reformer under Nordli på 70-tallet.

Hjertet i Hedmark

Odvar Nordli vokste opp som enebarn i en arbeiderfamilie på Tangen i Stange i Hedmark.

Etter at han gikk av som statsminister, ble Nordli utnevnt til fylkesmann i Hedmark i 1981, og hadde dette embetet til han gikk av med pensjon i 1993. Han var også formann i Kommunalbankens styre og medlem av Den norske Nobelkomiteen.

– Hans gjerning som stortingsrepresentant, statsråd og statsminister vil bli stående i Arbeiderpartiets historie. Han representerte hele landet, men vi vet at han alltid hadde hjertet sitt i Hedmark og på Stange. Jeg har gode minner fra samtaler med han i hans hjem på Stange, sier Støre.

FLYTTET TILBAKE TIL TANGEN: NRK møtte Odvar Nordli da han fylte 80 år i 2007.

Stoltenberg: Hadde uvanlige evner

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg skriver på Facebook at Nordli blir dypt savnet.

Han mener det går en rød tråd gjennom livet til Nordli: Alltid stille opp for dem som trenger det. Aldri glemme hvor man kommer fra. De med sterkest rygg, skal bære den tyngste børa.

– Han var hedmarkingen og internasjonalisten som ble Norges statsminister. En mann med vanlige meninger, og uvanlige evner har gått bort. Jeg vil savne den lune humoren, den menneskelige varmen og det brennende engasjementet, skriver Nato-lederen.

Nordli ble den første statsministeren som begynte å merke at Norge var blitt en oljenasjon og fikk oljeinntekter. Men han var også statsminister under omstridte saker som dobbeltvedtaket om Nato og utbyggingen av Alta, skriver Arbeiderpartiet.

Les flere reaksjoner her

Tidligere partisekretær, og nåværende byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen beskriver Nordli som en pragmatisk ideolog.

– Han var opptatt av sosialdemokratiet, og at vi skulle være der for enkeltmennesker. Han ba oss se de stemmeløse nederst ved bordet. Å gi dem en stemme er en av våre viktigste oppgaver som tillitsvalgte, sier Raymond Johansen.

Startet i Stange kommunestyre

Etter økonomisk gymnas i 1947 og militær førstegangstjeneste i Tysklandsbrigaden 1947-1948, tok Nordli examen artium i 1951. Deretter arbeidet han som revisor, først ved Bærum kommunerevisjon og så ved Hedmark fylkesrevisjon. Etter at de hadde stiftet familie, bosatte Nordli og hans kone seg snart på Tangen, står det i biografien på regjeringen.no.

Som 23-åring kom Nordli i 1950 inn i Stange kommunestyre som representant for Arbeiderpartiet, og ble varaordfører med det samme. Fra 1954 til 1961 var han varamann til Stortinget for Arbeiderpartiet i Hedmark, og deretter fast representant til 1985. Etter valget i 1969 ledet han sosialkomiteen før han ble kommunalminister i Trygve Brattelis første regjering 1971–1972.

Under Brattelis andre regjering var Nordli Arbeiderpartiets parlamentariske leder. Han hadde stor tillit, men oppnådde ikke å bli Brattelis selvskrevne etterfølger. I motsetning til partiets nestformann Reiulf Steen fremsto ikke Nordli som en visjonær leder. Da landsmøtet i 1975 skulle velge mellom de to som Brattelis etterfølger, ble løsningen delt lederskap med Steen som partiformann og Nordli som statsministerkandidat.

KOMMENTERTE TERRORANGREPET: Intervju med Odvar Nordli etter 22. juli-angrepet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger