Ny studie: Enkelte smertestillende får deg til å føle mindre

Paracetamol kan få deg til å føle mindre, enten det er positive eller negative følelser, ifølge en ny, amerikansk undersøkelse.

Paracet

DEMPER FØLELSER: I tillegg til å være smertestillende kan paracetamol redusere vanlige følelser, viser en ny studie.

Foto: Kim Jansson / NRK

Steinar Madsen

INTERESSANT: Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk synes funnene er interessante.

Foto: Elisabet Høye

Uavhengige studier viser at det smertelindrende virkestoffet paracetamol kan redusere følelsesmessige reaksjoner, ikke bare smerte. Paracetamol finnes i smertestillende midler som Paracet, Paralgin forte, Pinex og Panodil.

Medisinsk fagdirektør og overlege i Legemiddelverket, Steinar Madsen, har lest om undersøkelsene og synes funnene er interessante.

– Det viser at paracetamol kan ha virkning på flere impulser i hjernen enn først antatt, sier Madsen til NRK.

Selv har han hatt pasienter som har meldt om lignende effekter av det kjente og populære medikamentet.

– Jeg har tidligere opplevd at flere pasienter sier de har fått sove bedre etter å ha tatt Paracet, og også opplevd flere som sier medisinen har hatt en beroligende effekt når de har følt seg følelsesmessig urolig. Jeg har tidligere tenkt at det må skyldes placebo, men denne undersøkelsen åpner jo opp for en medisinsk forklaring.

Les også: Du kan få for mye lakris

Mindre hjertesorg

Ifølge en studie fra universitetet i Los Angeles er det den samme delen av hjernen som reagerer på smerte, enten den er fysisk eller emosjonell.

Universitetsundersøkelsen viser at de som tok smertestillende også følte mindre emosjonell smerte etter at de hadde tatt paracetamol.

En annen studie, publisert i Psychological Science, viser at paracetamol ikke bare tar brodden av vonde følelser, men følelser generelt. Undersøkelsene er blant annet omtalt av The Guardian.

Les også: Legenes favorittsmertestillende

Artikkelen fortsetter under bildet.

Smertestillende

NYE UNDERSØKELSER: Forskerne planlegger nå en lignende undersøkelse for å se om det samme gjelder ibuprofen og aspirin.

Foto: NTB scanpix

Svakere reaksjoner på sterke bilder

Studien er gjennomført av Ohio State-universitetet, hvor 82 studenter ble delt i to grupper – den ene gruppen ble gitt paracetamol, den andre ble gitt en pille uten effekt, såkalt placebo. Deretter ble deltagerne bedt om å se på sterke bilder som var ment å trigge en følelsesmessig reaksjon, for så å plassere bildet på en skala fra + 5 til - 5.

Resultatene viser at de som hadde tatt paracetamol hadde svakere reaksjoner på bildene, uansett om det var positive eller negative bilder.

– De som tok paracetamol hadde ikke de samme opp- og nedturene som de som tok placebo, sier Baldwin Way, medforfatter av studien til The Guardian.

Samtidig blir det understreket at det ikke var store forskjeller mellom de to gruppene. De som hadde tatt placebo hadde en følelsesmessig respons på 6.76, mens de som hadde tatt paracetamol hadde et gjennomsnitt på 5.85.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger