Hopp til innhold

Du kan få for mye lakris

Nylig fikk en italiensk tiåring anfall etter å ha spist mye lakris. Det skal ikke så mye til før du får i deg for mye, forklarer fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Lakris

MANGE SYMPTOMER: Symptomer på lakrisforgiftning kan være hovne ben, høyt blodtrykk, hodepine, svimmelhet og generelt dårlig form. Mange lakrisdrops inneholder også andre stoffer, som gjerne bidrar til at du kan få diaré, kvalme og oppkast.

Foto: Gray Geezer

– Det er faktisk ikke bra å få i seg for mye lakris, sier Madsen til NRK.

Problemet er at glycyrrhizinsyre, som finnes i lakrisen, ligner på hormonet kortisol som vi har i kroppen.

– Glycyrrhizinsyre blokkerer nedbrytingen av kortisol, slik at du får altfor mye kortisol i kroppen. Kortisol medfører at blodtrykket begynner å stige, du får høyt blodsukker, og mangel på mineraler i blodet. Det kan faktisk være ganske alvorlig, forklarer Madsen.

Blodtrykket i taket

Steinar Madsen

LAKRIS MISTENKES IKKE: Det er sannsynlig at mange tilfeller av lakrisforgiftning ikke blir oppdaget. Det er nemlig ikke ofte en mistenker at lakris er skyld i sykehusbesøket, påpeker fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: Statens legemiddelverk

Ett tilfelle av lakrisforgiftning i Norge er beskrevet i en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening fra 2002. Madsen har selv også sett et eksempel på Ullevål sykehus for mange år siden:

– En pasient kom inn med et uvanlig høyt blodtrykk, som vi ikke greide å behandle. Det viste seg at han var lakriselsker og spiste masse ekte lakris hver eneste dag. Da han sluttet med det, gikk blodtrykket ned igjen og ble normalt, sier Madsen.

Det er ikke ofte en mistenker at lakris er skyld i sykehusbesøket, påpeker han.

– Det første du spør en pasient om er ikke: «Spiser De meget lakris?», ler fagdirektøren.

En begynner å få signaler om for mye kortisol i kroppen når en spiser cirka femti gram med lakris. Pasienten på Ullevål spiste over 200 gram hver dag.

Symptomer på lakrisforgiftning kan være hovne ben, høyt blodtrykk, hodepine, svimmelhet og generelt dårlig form. Mange lakrisdrops inneholder også andre stoffer, som kan bidra til diaré, kvalme og oppkast.

(Saken fortsetter under bildet)

Lakris

IKKE DOKUMENTERT: Selv om lakris har vært brukt som legemiddel i flere tusen år, finnes det ingen vitenskapelig dokumentasjon for at den hjelper mot noe, ifølge fagdirektør Steinar Madsen.

Foto: Ola N. Trulsen / NRK

Tviler på advarsler

Den italienske tiåringen som nylig ble forgiftet hadde spist cirka 20 lakriskarameller hver dag i tre-fire måneder.

– Det var nok til at han fikk en alvorlig forgiftning og et voldsomt høyt blodtrykk, som igjen førte til et epileptisk anfall, forklarer Madsen.

Forskere som undersøkte gutten foreslår at lakrisprodusenter bør merke pakkene med en maksgrense for trygt inntak av lakris. Fagdirektøren tviler på at dette er riktig vei å gå.

– Det er så mye som er farlig. Da burde man egentlig merke salt- og sukkerpakkene med at du ikke bør spise for mye av det, og så videre, sier Madsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)