NRK Meny
Normal

Ny gonorétopp: Tallet på smittede høyere enn på 25 år

Tallet på gonoré- og syfilistilfeller er høyere enn på 25 år i Norge. Økningen gjelder både homofile menn og heterofile menn og kvinner, viser en ny rapport.

Kondomer

Antall tilfeller av gonoré fortsetter å øke blant nordmenn. Man kan forhindre smitte ved å bruke kondom.

– Nordmenn har mer tilfeldig, ubeskyttet sex, sier Øyvind Nilsen, rådgiver i Folkehelseinstituttet.

Antall tilfeller av gonoré fortsetter å øke blant nordmenn, mens syfilis holder seg på samme nivå som i fjor, ifølge rapporten Folkehelseinstituttet publiserte i dag.

I fjor ble det registrert 682 tilfeller av av gonoré, mot 506 året før. Økningen av gonoré er sterk blant heteroseksuelle kvinner og menn, men fortsatt er det flest smittetilfeller blant menn som har sex med menn.

– Etter at Hiv-behandlingen ble veldig god på slutten av 90-tallet har flere endret adferd og har mer tilfeldig sex i inn- og utland, uten å bruke kondom. Dette har ført til en kraftig oppsving av disse infeksjonene blant menn som har sex med menn, sier seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Øyvind Nilsen til NRK.

– Økningen blant heteroseksuelle er også et uttrykk for at mange heteroseksuelle har tilfeldig, ubeskyttet sex i miljøer hvor disse mikrobene forekommer hyppigere enn tidligere, sier Nilsen.

Økningen størst i hovedstaden

Øyvind Nilsen i Norsk Folkehelseinstitutt

Øyvind Nilsen i Folkehelseinstituttet.

Foto: FHI

De fleste pådrar seg smitten ved tilfeldig sex i Oslo, men man ser også at smitten sprer seg til andre steder i landet.

I Rogaland med Stavanger og Sør-Trøndelag med Trondheim har det vært en betydelig økning, både blant heteroseksuelle og homoseksuelle. Størst prosentvisøkning i antall gonorétilfeller finner man i Aust-Agder.

– Her har det vært en utbruddslignende situasjon, særlig blant heteroseksuelle, sier Nilsen.

Økningen av meldte gonorétilfeller de siste årene skyldes trolig en kombinasjon av mer effektiv diagnostikk ved økende bruk av PCR i gonorédiagnostikken og en reell økning i forekomst av sykdommen, ifølge rapporten.

Halvparten av smittetilfellene skjer i utlandet

Blant heteroseksuelle menn skjer halvparten av smittetilfellene i utlandet, ifølge rapporten.

– Thailand har vært et viktig smitteområde, der en stor andel smittes. Vi vet at flere hundretusen nordmenn reiser til Thailand hvert år, og mange har ubeskyttet sex der nede. Flere norske menn kommer også hjem med Hiv-smitte fra Thailand, sier Nilsen.

Rolf Martin Angeltvedt, daglig leder i Helseutvalget, tror det er flere årsaker til at gonoré øker blant menn som har sex med menn.

– Flybillettene er billigere, vi reiser mer og vi har fått internett som gjør det lettere å møte likesinnede. Når målgruppen søker hverandre på bestemte plasser, vil sannsynligheten også øke ytterligere i forhold til heterosmitte, sier Rolf Martin Angeltvedt.

Han sier tallet på antall smittede trolig er høyere, fordi mange ikke vet at de har gonoré.

– Flere som er smittet merker ikke symptomene sine. Det gjør at sannsynligheten for å treffe en med ubehandlet gonoré, er større enn den for ett år siden, sier Angeltvedt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger