Hopp til innhold

Kraftig økning av norske gonoré- og syfilistilfeller

Folkehelseinstituttet advarer mot en oppblomstring av de to kjønnssykdommene. I fjor var tallet på smittede høyere enn på 20 år.

Prevensjon

Kondom kan være en god forsikring mot kjønnssykdommer. Men fortsatt får nesten 700 nordmenn årlig påvist gonoré og syfilis.

Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

I fjor ble 185 personer diagnostisert med syfilis i Norge, en økning på 70 prosent sammenlignet med året før da 109 ble smittet, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

Også antall gonorétilfeller økte kraftig i fjor. 506 personer fikk denne diagnosen i fjor, en økning på 63 personer fra året før.

Menn smitter partneren

Det er hovedsakelig blant menn som har sex med menn at smittetilfellene øker. Av disse blir de fleste smittet ved tilfeldig sex i Oslo, men man ser også at smitten sprer seg til andre steder i landet.

I Rogaland og Oppland er det registrert en betydelig økning det siste året.

Tre av fire menn som smittes av syfilis smittes gjennom homoseksuell omgang. 163 av de 185 smittede er menn, ifølge statistikken.

Også blant heteroseksuelle menn og kvinner er det registrert en økning i påviste tilfeller av de to sykdommene.

Disse mennene blir som regel smittet under utenlandsopphold i Sørøst-Asia, mens kvinnene som regel smittes av sin faste partner her hjemme.

– Ikke lenger uvanlig

– Økningen av gonoré og syfilis blant heteroseksuelle som ble observert i 2013 bør sensibilisere helsetjenesten på at disse sykdommene ikke lenger er så uvanlige, skriver Folkehelseinstituttet i sin rapport.

Syfilis oppstår vanligvis som et sår i underlivet, og kan dersom det ikke behandles spre seg til resten av kroppen.

Sykdommen kan behandles med penicillinsprøyter eller andre typer antibiotika.

Gonoréinfeksjonen gir seg utslag i utflod fra kjønnsorganene og var for noen tiår siden den hyppigste årsaken til sterilitet.

På 70-tallet ble det registrert så mye som 10.000 tilfeller årlig, mens man i fjor altså hadde drøye 500 smittede.

Også denne sykdommen kan behandles med antibiotika.

AKTUELT NÅ