Hopp til innhold

– Vanlige sykdommer kommer til å bli dødelige

Mennesker kommer i fremtiden til å dø av sykdommer som hittil har vært enkle å helbrede. Advarselen kommer fra en større rapport om resistens mot antibiotika fra WHO.

Antibiotika i Mumbai

WHO advarer om at det i en rekke land er for lett å få tak i antibiotika. Her fra et apotek i indiske Mumbai.

Foto: Sajjad HUSSAIN / AFP

Keiji Fukuda

WHOs assisterende generalsekretær for helsesikkerhet, Keiji Fukuda

Foto: Carlos Barria / Reuters

Det betyr at alle vi – våre familiemedlemmer, alle i dette rommet, våre venner – når vi er som mest sårbare og trenger disse medisinene, at det i en del tilfeller kan være en risiko for at vi ikke får tilgang til effektiv medisinsk behandling.

WHOs assisterende generalsekretær for helsesikkerhet, Keiji Fukuda / WHO
– Verden er på vei mot en post-antibiotisk æra, der vanlige infeksjoner og mindre skader som i flere tiår har vært mulige å behandle, igjen kan være dødelige, sier WHOs assisterende generalsekretær for helsesikkerhet, Keiji Fukuda.

Fukuda kom med uttalelsen da Verdens helseorganisasjon (WHO) la frem sin mest omfattende rapport noensinne om bakterier som er motstandsdyktige (resistente) mot antibiotika.

Den 256 siders rapporten har hentet inn data fra 114 land og omfatter sju forskjellige bakterier som er ansvarlige for vanlige sykdommer.

WHO skriver at såkalte superbakterier, som er i stand til å motstå alle former for antibiotika, nå er funnet i alle deler av verden.

En av de vanligste «superbakteriene», MRSA, anslås på egen hånd å stå bak rundt 19.000 dødsfall i USA årlig, langt fler enn det som dør av aids, og like mange dødsfall i Europa.

– Nå står det svart på hvitt at det i hele verden, i alle regioner, finnes resistente bakterier i et omfang som gjør at pasienter dør og at behandling ikke fungerer, sier professor Otto Cars, som er aktiv i nettverket mot antibiotikaresistens, React, til SR.

WHO-rapporten bekrefter advarselen fra Storbritannias helsedirektør Dame Sally Davies i fjor, der hun sa at resistente bakterier er en trussel på linje med et katastrofalt terrorangrep, pandemisk influensa eller en tsunami.

Artikkelen fortsetter under billedgalleriet.

Mest oppmerksomhet rundt tuberkulose

Så langt har det vært mest oppmerksomhet knyttet til farene ved multiresistent tuberkulose.

På verdensbasis dør rundt 1,4 millioner mennesker av tuberkulose årlig, bare aids tar flere liv. De fleste dør av «vanlig» tuberkulose, men den multiresistente varianten er på fremmarsj.

Les også: Overlevde multiresistent tuberkulose

Les også: Motstandsdyktig tuberkulose herjer i Norges naboland

Sykehus i hele verden rapporterer om resistens. Den store bildet er veldig tydelig – muligheten til å behandle alvorlige infeksjoner minsker og det gjelder i hele verden. Resistens er ikke et fremtidig spørsmål, det kommer til å bli et spørsmål i morgen, men det er også veldig stor grad et spørsmål i dag. Det er en global trend. Det er ikke et problem for enkelte land, for utviklingsland eller utviklede land, men i alle land.

WHOs assisterende generalsekretær for helsesikkerhet, Keiji Fukuda / WHO
Sykepleier med sprøyte

En sykepleier på sykehuset Unfallkrankenhaus i Berlin forbereder en sprøyte før behandlingen av en pasient med multiresistente stafylokokker.

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Blant annet har den russiske byen Arkhangelsk, ikke langt fra grensen til Norge, et av verdens høyest dokumenterte prosentnivåer av nettopp multiresistent tuberkulose, MDR-TB.

Diare, urinveisinfeksjoner og lungebetennelse

I rapporten viser WHO til en rekke andre vanlige sykdommer som står i fare for ikke lenger å kunne behandles med antibiotika.

Diare, urinveisinfeksjoner, blodforgiftning og lungebetennelse er blant hverdagssykdommene som allerede er i ferd med å bli livsfarlige.

Allerede i dag er resistente varianter av disse sykdommene så utbredt i enkelte land at antibiotika bare virker i halvparten av tilfellene.

Advarer mot «supergonoré-bakterier»

En av sykdommene som trekkes spesielt frem i WHO-rapporten er gonoré.

Hvert år smittes over én million mennesker av den seksuelt overførbare sykdommen. I rapporten skriver WHO at nye resistente former for gonoré gjør at behandling med antibiotika raskt er i ferd med å bli til ingen nytte.

Norge er blant landene som har rapportert om pasienter med former for gonoré som ikke kan behandles med antibiotika.

Også Australia, Canada, Frankrike, Japan, Sverige og Storbritannia er blant de over ti landene som har rapportert om nye «supergonoré-bakterier».

Utvikler ikke ny antibiotika

Den viktigste årsaken til at bakterier utvikler motstandskraft er feil og overdreven bruk av antibiotika.

Selv såkalt «siste utvei»-antibiotika er nå i ferd med å miste sin evne til å bekjempe bakterier. I enkelte land viser nå halvparten av pasientene tegn til å ha motstandsdyktige bakterier, står det i rapporten fra WHO.

Etter at penicillin ble utviklet på slutten av 1920-tallet ble det i løpet av de neste tiårene utviklet flere andre former for antibiotika.

En av grunnene til at WHO nå slår alarm er at det i løpet de siste 30 årene ikke er utviklet noen store nye antibiotika-former.

Det har ført til at bakterier har hatt god tid til å utvikle motstandskraft og bli resistente overfor de etter hvert eldre medisinene.

Alternativer til antibiotika

WHO gir i rapporten tre råd om hva folk flest kan gjøre for å unngå at antibiotikaresistente bakterier utvikler seg:

  • Bare bruk antibiotika når det er utskrevet av en helsearbeider.
  • Bruk alle tablettene som er utskrevet, selv om du føler deg bedre.
  • Del aldri antibiotika med andre og bruk aldri antibiotika som er igjen fra en gammel resept.

Samtidig understreker WHO viktigheten av å forhindre infeksjoner, slik at det ikke blir nødvendig å behandle dem med antibiotika.

Det er til dels enkle grep som skal til for å redusere medisinbehovet. WHO nevner blant annet bedre hygiene, adgang til rent vann, infeksjonskontroll på sykehus og vaksineprogrammer.

SISTE NYTT

Siste nytt