Maria Amelie takker ja til jobb som journalist - kan hindre utsendelsen

Maria Amelie har fått beskjed om å pakke og være forberedt på utsendelse fra Norge mandag eller tirsdag. Samtidig har hun takket ja til et tilbud om jobb i Teknisk Ukeblad.

Maria Amelie

Asylsøkeren Maria Amelie er varetektsfengslet og sitter på utlendingsinternatet på Trandum i påvente av den planlagte utsendelsen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Rune Berglund Steen

Kommunikasjonsansvarlig i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, sier det er sterke grunner for å la Maria Amelie søke om arbeidstillatelse fra Norge.

Foto: Sana El Morabit
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Men norske myndigheter krever uansett at Maria Amelie reiser ut av Norge før hun kan søke om arbeidstillatelse.

Maria Amelies advokat, Brynjulf Risnes, har fått med seg at statsminister Jens Stoltenberg så sent som fredag kveld understreket at Amelie må reise ut av landet før hun kan søke om arbeidstillatelse i Norge.

Det er ikke mulig å gå fra å være asylsøker til å bli arbeidssøker når den første muligheten ikke når fram.

– Men det er anledning til å gi unntak fra denne regelen, slik at hun ikke trenger å reise til Russland. Dette vil vi nå satse alt på å få til, sier Risnes til NTB.

Støtter Risnes

Kommunikasjonsansvarlig i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, som har bakgrunn som fagsjef i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), støtter Brynjulf Risnes.

– Utlendingsnemnda har helt klart en mulighet til å la henne søke arbeidstillatelse fra Norge i dette tilfellet.

Han sier at det må være «rimelighetsgrunner» til at hun skal få søke fra Norge.

– I dette tilfellet, hvor hun har bodd i Norge siden hun var 15 år, og hun ikke har vært på hjemstedet siden hun var 12, er det urimelig å henvise henne til å dra dit for å søke, sier Berglund Steen til NRK.no

– Her har Utlendingsnemnda en god mulighet til å få denne saken ut av verden. Det ville vært uansvarlig å ikke gjøre det, sier han.

Berglund Steen mener det er åpenbart for alle at hun kommer til å ende i Norge. Han påpeker at det er her hun har sitt liv, sine venner og kjæreste.

– En tung dag

– Vi fikk nylig beskjed om at Maria har hatt besøk av politiet, og at hun skal sendes ut mandag eller tirsdag, sier Maria Amelies kjæreste, Eivind Trædal, til NRK fredag kveld.

Til NTB sier politiet at de har hatt en samtale med Maria i ettermiddag, og da fikk hun beskjed om å pakke sakene sine.

– Hun fikk også vite at hun i helgen får utvidet telefontid for å ta farvel med venner og kjente, sier Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes.

Han legger til at Maria Amelie fikk forståelsen av at selve utsendelsen ville skje uanmeldt, og at det kunne bli så tidlig som mandag eller tirsdag.

– Hun fikk beskjed om at hun ikke ville få ta noen telefoner til advokat eller andre når de kom for å bringe henne til flyplassen, sier Risnes.

Tilbud om jobb

Eivind Trædal har likevel ikke gitt opp håpet om at hun skal få bli.

– Før jeg møtte Maria i dag fikk jeg vite at Maria er tilbudt jobb som journalist i Teknisk Ukeblad.

Trædal sier han jobber med å sende denne informasjonen til UDI.

Fredag kveld opplyser redaktør i Teknisk Ukeblad, Tormod Haugstad, at Maria har takket ja til jobben i bladet.

Twitter skriver han at han håper dette vil hjelpe.

– Må klare seg selv

Brynjulf Risnes sa tidligere i dag at han regner med at hun blir sendt til Moskva, men vet ikke det helt sikkert. Amelie er ikke forespeilet noen assistanse fra norske myndigheter når hun først kommer dit.

– Hun må regne med å klare seg selv, sier Risnes.

Russland har akseptert

Fredag ble det klart at russiske myndigheter i desember i fjor aksepterte at Norge returnerer Maria Amelie og hennes foreldre, som alle oppholder seg ulovlig i landet. Tillatelsen er gyldig i 90 dager før den må fornyes. '

Av avtalen framgår det at Norge må varsle russerne ti dager i forkant av uttransportering.

Fungerende kommunikasjonssjef i Politiets utlendingsenhet, Monica Thorud, vil ikke si om dette varselet er sendt. Hun vil heller ikke opplyse spesifikt hvor i Russland Amelie blir sendt, skriver NTB.

Video Maria Amelies har fått et jobbtilbud, ifølge kjæresten Eivind Trædal

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Maria Amelies har fått et jobbtilbud fra Teknisk Ukeblad, opplyser kjæresten Eivind Trædal.

SISTE NYTT

Siste meldinger