Hopp til innhold

NRK anker til Høyesterett for å få se overvåkningsvideo

Etter å ha fått avslag både i tingretten og lagmannsretten, går NRK til Høyesterett for å få tilgang til overvåkningsvideoen som viser dødsfallet til Erik Are Stedt.

Oslo kommunale legevakt og Erik Are Stedt (innfelt)

DØDE AV HALSGREP: Psykisk syke Erik Are Stedt døde 29. november 2012 etter et basketak med to politibetjenter og en ambulansearbeider. Saken ble henlagt.

Foto: NTB scanpix / privat

Stedt døde av et halsgrep under en arrestasjon på Oslo legevakt i 2012. De to polibetjentene og ambulansearbeideren som var involvert i basketaket med Stedt ble frikjent av Riksadvokaten og Spesialenheten for politisaker.

NRK har flere ganger søkt om å få tilgang til overvåkningsvideoen, men har fått avslag fra Riksadvokaten og Spesialenheten for politisaker.

I fjor høst bestemte NRK seg derfor for å ta saken til tingretten, men også der ble de nektet innsyn. Dette førte til en anke til lagmannsretten, men fredag forrige uke ble det klart at anken ikke førte frem.

Alexandra Beverfjord, reportasjeredaktør i NRK, sier de nå vil anke saken til

Alexandra Beverfjord

TO TAP: Etter å ha blitt nektet innsyn av Oslo tingrett og Lagmannsretten sier Alexandre beverfjord at NRK vil anke saken til Høyesterett.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix

Høyesterett for å få frem alle fakta om hendelsesforløpet. Familien til Stedt har tidligere uttalt at de ønsker at media skal få tilgang til opptaket.

– Prinsipielt viktig

– Vi fikk dessverre ikke medhold, men har nå bestemt oss for å anke. Vi er skuffet over resultatet, men håper å vinne frem i Høyesterett. Vi mener denne saken er prinsipielt viktig, sier Beverfjord.

I begjæringen til lagmannsretten henviste NRK til to menneskerettighetskonvensjoner om ytrings- og informasjonsfrihet og sivile og politiske rettigheter.

– Dette er en sak med stor allmenn interesse. Den handler både om samfunnets tillit til offentlige tjenestemenn og medias rett til innsyn. Når media ikke får innsyn i denne type saker påvirker det vår evne til å føre kontroll av maktapparatet, sier hun.

Foreldrene til Stedt har selv fått se opptaket og mener det er viktig at media også får mulighet til å se overvåkningsvideoen som viser sønnens død.

– Vi synes det er enestående at NRK anker saken videre, sier Erik Stedt.

Mener hensynet til de involverte er viktigere

Både Tingretten og lagmannsretten har avvist disse argumentene. I det siste innsynsavslaget før rettssakene begynte skrev Riksadvokaten at hensynet til å verne de involverte må veie tyngre enn offentlighetens mulighet til å kontrollere påtalemyndighetens avgjørelse.

Dette har påtalemyndigheten nå fått medhold i.

Dette er andre gang NRK går rettens vei for å få innsyn i straffesaksdokumenter. I 2006 gikk NRK til sak for å få tilgang til flere lydbånd i forbindelse med Treholt-saken. Det endte med seier i Høyesterett i 2013 og tilgang for alle norske mediehus.

SAVNER SØNNEN: Erik og Vivi Stedt synes det er ubegripelig at deres sønn, Erik Are Stedt (innfelt) døde under tragiske omstendigheter på Oslo legevakt høsten 2012. De mener den involverte ambulansesjåføren som tok kvelertak, og to politibetjenter, burde blitt tiltalt i saken. Sjefen for Spesialenheten for politisaker henla saken. Foreldrene har påklaget vedtaket til Riksadvokaten.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger