Riksadvokaten sier nei til NRK

Riksadvokaten vil ikke gi NRK innsyn i forklaringer fra vitner som var til stede da en mann døde av kvelning på Oslo legevakt.

Basketak med Erik Are Stedt på Oslo legevakt i 2012

Erik Are Sted ble kvalt og døde på Oslo legevakt i 2012.

Foto: Overvåkingskamera

Erik Are Stedt

KVALT: Erik Are Stedt.

Foto: Privat

29. november 2012 ble psykisk syke Erik Are Stedt (35) kvalt under et basketak med to politibetjenter og en ambulansearbeider på Oslo legevakt. Ambulansearbeideren holdt et kvelertak rundt halsen i 58 sekunder. Saken ble henlagt.

NRK måtte gå rettens vei helt til Høyesterett for å få utlevert overvåkningsvideo fra legevakten den kvelden.

Nå sier Riksadvokaten nei til å gi NRK innsyn i forklaringer fra vitner som var til stede da 35-åringen døde.

– Her er det en mann som dør mens politiet skal passe på ham på en legevakt. Og vi må få vite hva som skjedde, sier Anders Børringbo, fungerende reportasjeredaktør i NRK.

– Alvorlig for hele samfunnet

Mens uavhengige vitner på stedet sier Stedt prøvde å rømme, har tjenestemennene forklart at de var i livsfare.

– Når vi ikke får innsyn i de dokumentene som kunne gitt oss svar på dette, er det alvorlig for hele samfunnet. Vi må nå vurdere om dette skal tas for retten, sier Børringbo.

Advokat i NRK, Anne-Hilde Storm, mener Riksadvokatens avslag på innsyn er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og rettspraksis fra Strasbourg.

– Menneskerettighetsdomstolen har fastslått at pressen har en særskilt vaktbikkje-rolle, og har rett på innsyn i opplysninger som foreligger og der saken har legitim allmenn interesse, sier Storm.

– Skuffende

Hun mener det er svært skuffende at Riksadvokaten ikke følger opp Høyesteretts tidligere kjennelse i saken og åpner for innsyn i de sentrale bevisene.

– Det er ekstra skuffende at Riksadvokaten ikke har fulgt opp, fordi Høyesterett uttalte at dette ligger i kjernen av pressens vaktbikkje-funksjon, og da særlig i et tilfelle hvor maktbruken ble fatal, sier advokaten.

Arne Jensen

Arne Jensen er generalsekretær i Norsk presseforening.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Storm mener Riksadvokaten sender et uheldig signal til presse-Norge om at man ikke har rett til innsyn.

– Vi skjønner at dette er et nyansert bilde, og at pressen i mange tilfeller ikke har krav på innsyn på grunn personverninteresser eller etterforskningsmessige hensyn. Men denne saken er endelig henlagt. Vi kan heller ikke se at det er noen personverninteresser av betydning, da det handler om vitneuttalelser om faktiske omstendigheter. Det gir derfor ikke mening å nekte innsyn i de beviser som påtalemyndigheten selv har lagt til grunn når de har henlagt saken, sier Storm.

Generalsekretær i Norsk presseforening, Arne Jensen, mener Riksadvokaten bør vurdere saken på nytt.

– Dette dreier seg om vitneavhør i en veldig alvorlig sak, hvor et menneske døde i politiets varetekt. Det handler om utøvelse av fysisk makt og fysisk vold. Når et menneske da dør, må man ha maksimal åpenhet rundt omstendighetene.

NRK har vært i kontakt med Riksadvokaten, som ikke vil kommentere saken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger