Hopp til innhold

Ble kvalt og drept under arrestasjon - nå er saken henlagt

Erik Are Stedt (35) ble kvalt til døde i et basketak på Oslo legevakt i november 2012. Nå har Riksadvokaten henlagt saken mot to politikvinner og en ambulansearbeider.

Erik Are Stedt kvalt på Oslo legevakt

DØDE AV KVELNING: Erik Are Stedt døde av kvelning under et basketak med en ambulansesjåfør og to politibetjenter november 2012 ved ambulansemottaket på legevakten i Oslo sentrum. Riksadvokaten har nå henlagt saken.

– Vi må legge den tragiske hendelsen bak oss. Vi får aldri vår sønn tilbake, sier foreldrene Erik og Vivi Stedt til NRK.

29. november 2012 mistet sønnen deres livet under et basketak med to politibetjenter og en ambulansearbeider i mottaket på Oslo legevakt. Ambulansearbeideren grep inn da de to politikvinnene forsøkte å få kontroll på Erik Are. 35-åringen mistet livet av et kvelertak som ble holdt i 58 sekunder.

Riksadvokaten mener, på lik linje med Spesialenheten for politisaker, at ingen av de involverte gjorde noe straffbart da Erik Are Stedt ble drept.

De rettsmedisinske sakkyndige har konkludert med at døden skyldes kvelning med press mot halsen. Det ble mellom annet påvist brudd i skjoldbrusken og blødning i halsen, ifølge obduksjonsrapporten. Grepet må ha blitt holdt med «relativt stor kraft», mener de sakkyndige.

Foreldrene: – Håper det finnes elementer av lærom

Saken ble først henlagt av Spesialenheten for politisaker, selv om NRK er kjent med at etterforskningslederen ville tiltale ambulansearbeideren for legemsbeskadigelse med døden til følge. Foreldrene til Erik Are Stedt klaget henleggelsen inn for Riksadvokaten gjennom sin bistandsadvokat Morten Engesbak. Men Riksadvokaten har altså konkludert med at ingen har gjort noe straffbart i saken. Foreldrene sa i et intervju med NRK Dagsrevyen i februar at de ikke bærer nag til noen, men at de håpet at Riksadvokaten ville omgjøre henleggelsen:

Vi ønsker ikke at de impliserte skal bli straffet hardt. Vi ønsker at de skal være ærlige og innrømme at det er begått en liten feil. Vi synes det er vanskelig å godta at de mener de ikke har gjort noen feil.

Erik og Vivi Stedt i intervju med NRK Dagsrevyen 13. februar

Nå sier foreldrene at de ikke kan gjøre annet enn å ta henleggelsen til etteretning:

– I den relativt lange tiden som er gått før Riksadvokatens avgjørelse kom, har nok heller ikke de tre impliserte hatt det lett. Vi tror at ventetiden har gitt dem rom for refleksjoner, særlig med henblikk til hva som kunne ha vært gjort anderledes. Vårt håp er at det finnes elementer å ta lærdom av for ettertiden, sier foreldrene til NRK.

35-åringen var alvorlig psykisk syk, og fikk diagnosen paranoid schizofreni da han var 15 år gammel. Foreldrene forteller at han blir redd, og bare vil flykte bort og vekk når han går inn i psykose.

– Vi har aldri opplevd at han har vært voldelig, sier foreldrene.

(Artikkelen fortsetter under videospilleren)

SAVNER SØNNEN: Erik og Vivi Stedt synes det er ubegripelig at deres sønn, Erik Are Stedt (innfelt) døde under tragiske omstendigheter på Oslo legevakt høsten 2012. De mener den involverte ambulansesjåføren som tok kvelertak, og to politibetjenter, burde blitt tiltalt i saken. Sjefen for Spesialenheten for politisaker henla saken. Foreldrene har påklaget vedtaket til Riksadvokaten.

Dagsrevyen 13. februar: Erik og Vivi Stedt synes det er ubegripelig at deres sønn, Erik Are Stedt (innfelt) døde i et basketak med to politibetjenter og en ambulansearbeider på Oslo legevakt høsten 2012.

«Det oppsto et kraftig basketak»

Erik Are Stedt, eller Are som familien kalte han, ble fraktet til Oslo legevakt av politiet fordi de mente han var psykotisk og trengte legehjelp. Han hadde oppsøkt politivakten på Sentrum politistasjon og sagt at han var kidnappet av IRA og at politiet måtte løse saken.

På legevakten fikk politibetjentene beskjed om at Stedt skulle innlegges, og de ble bedt om å vente for å bistå med transport til sykehuset.

Riksadvokaten skriver deretter dette om hendelsesforløpet:

«Stedt ga etter en stund uttrykk for at han ville gå fra legevakta. Politibetjentene ba han vente og tok tak i armene hans. Stedt, som inntil da hadde vært rolig, reagerte med det som er beskrevet som en nærmest "eksplosiv" reaksjon. Han forsøkte å komme seg vekk, slo mot betjentene og det oppsto et kraftig basketak».

Fire vitner på legevakten har forklart at de ikke oppfattet at Stedt gikk til angrep på politibetjentene, men at han bare forsøkte å komme seg vekk.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer

Etter en stund grep ambulansearbeideren inn i situasjonen. Han tok kvelertak på Stedt slik at de alle falt i bakken. Kvelertaket ble holdt i 58 sekunder, hvorav rundt 50 sekunder mens Stedt låg i mageleie på bakken. Dette kommer frem i etterforskingsdokumenter NRK har fått tilgang til.

Da politibetjentene og ambulansearbeideren snudde Stedt over i sideleie, var han død eller døende. Det ble da startet gjennoppliving, men dette var forgjeves.

Forsvarer: – Glad for utfallet av klagesaken

Legevakten i Oslo

OSLO LEGEVAKT: Hendelsen skjedde på Oslo legevakt i slutten av november 2012. Den ble fanget av overvåkingskameraer.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Forsvareren til ambulansearbeideren, advokat Christian B. Hjort, sier til NRK at klienten hans er glad for resultatet i klagesaken. Spesialenheten henla saken mot han etter «bevisets stilling». Riksadvokaten har nå endret dette til «intet straffbart forhold anses bevist».

– Riksadvokaten mener min klient opptrådte rettmessig i situasjonen, og han er glad for at han har fått det bekreftet, sier Hjort.

NRK har flere ganger søkt om innsyn i overvåkningsvideoen som viser hendelsen, men Spesialenheten for politisaker og Riksadvokaten har avslått. Familien har gitt NRK samtykke til å få innsyn i videomaterialet, men forsvarerne til politibetjentene og ambulansearbeideren har ikke ønsket gi samtykkeerklæring.

– Dette er også av hensyn til avdøde. Ambulansearbeideren er veldig ulykkelig over det tragiske utfallet i saken. Han hadde ingen annet siktemål enn å begrense videre skade. Saken har vært veldig belastende for han, sier advokat Christian B. Hjort.

Forsvareren til de to politikvinnene, advokat Jens-Ove Hagen skriver i en tekstmelding til NRK at en trist sak er avsluttet på en riktig måte:

– Riksadvokaten har lagt til grunn at polititjenestekvinnene handlet i nødverge slik situasjonen utviklet seg, og har derfor opprettholdt henleggelsen med begrunnelse i at intet straffbart forhold anses bevist, skriver Hagen videre.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger