- Norske våpen hos FARC

Det er stor sannsynlighet for at norske våpen kan ha havnet hos den beryktede FARC-geriljaen

Farc-geriljasoldater

FARC-geriljasoldater

Foto: SCOTT DALTON / AP

– Muligheten for at norske våpen kommer til FARC via eksempelvis den colombianske regjeringen er veldig stor, sier Alexander Harang, leder i Norges Fredslag.

På mandag kom nyheten om at svenske våpen trolig har havnet hos FARC etter at Sverige eksporterte våpen til Venezuela for omlag 20 år siden.

Les mer: Funn av svenske våpen hos gerilja

– Norge har nylig innskrenket muligheten for å eksportere våpen til Venezuela, sier Harang, som ikke tror at norske våpen har tatt samme ruta som de svenske våpnene.

Selv om Norge ikke lenger eksporterer våpen til verken Venezuela eller Colombia, mener lederen i Norges Fredslag likevel at norske våpen kan ha havnet hos FARC.

– Veldig mange av våre nære allierte, som for eksempel USA, Spania, Storbritannia og Tsjekkia eksporterer krigsmateriell i veldig stort monn til nettopp Colombia. Man har minimal kontroll på re-eksporten fra disse landene, så sannsynligheten er veldig stor, sier han.

Funnet for ett år siden

Det er ikke første gang at europeiske våpen er funnet hos FARC-geriljaen. De første funnene ble gjort allerede for ett år siden da den colombianske hæren tok seg inn i flere leire. Våpen av merket AT4 ble funnet og serienummeret ble sendt til den svenske ambassaden i Bogota.

Etter tre måneder ble det bekreftet at våpnene som ble funnet, tilhørte et parti som ble solgt til hæren i Venezuela.

Jens Eriksson, politisk rådgiver i det svenske handelsdepartementet, bekrefter at et «mindre antall våpen produsert i Sverige og solgt til Venezuela, er funnet i Farc-leire».

– Må kreve erklæring

– Dette er et veldig godt eksempel på hvor viktig det er at Norge krever en sluttbrukererklæring ved salg av våpen, også når det gjelder våre NATO-allierte, sier leder i Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon Changemaker, Ida Thomassen.

En sluttbrukererklæring er et dokument som sier hvem som mottar norske våpen, hvor våpnene installeres og hva de skal brukes til, samt at mottaker må be Norge om tillatelse til et eventuelt videresalg.

Norge er i dag verdens 7. største våpeneksportør og norske myndigheter krever en såkalt sluttbrukererklæring fra alle land utenfor NATO.

Norske myndigheter sier til NRK at de ikke kjenner til at norske våpen har kommet på avveie, og at det er uaktuelt å kreve en slik erklæring av NATO-land.

Kjente gisler

FARC-geriljaen, som er en av verdens mektigste narkotikabander, er i konflikt med colombianske myndigheter, og har flere ganger tatt gisler som et middel i konflikten. Geriljaen holder til i jungelen utenfor Colombia.

Les mer: Svenske sluppet fri av FARC

Les også: - De råtner i jungelen

Den fransk-colombianske politikeren og tidligere presidentkandidaten Ingrid Betancourt er en av de mest kjente av FARC sine gisler. Hun ble bortført i 2002 og sluppet fri først i 2008.

Les også: Ingrid Betancourt er redda

SISTE NYTT

Siste meldinger