Norske ungdommers kredittgjeld vekker oppsikt i utlandet

Lever oljerike nordmenn over evne? Spørsmålet stilles av flere internasjonale medier.

DW SKJERMDUMP

«Der velstand fører til bekymring» er tittelen på Deutsche Welles sak om norsk kredittkortgjeld og læringsverktøyet Lærepenger.

Foto: Skjermdump, Deutsche Welle

«Norges rikdom er kanskje ikke like synlig som i Berly Hills eller Dubai, men en følelse av overflod gjennomsyrer landet. Rundt Oslo sentrum kjører folk dyre SUVer, havna er full av fine båter og det er helt vanlig å eie hytte på fjellet eller ved sjøen».

Slik beskrives Norge anno 2015 av den tyske kringkasteren Deutsche Welle.

1 milliard kroner i gjeld

Videre forteller artikkelen at nordmenn mellom 18 og 26 år har en samlet kredittkortgjeld på 1 milliard kroner, som NRK omtalte nylig.

Anledningen er at et nytt, digitalt læringsverktøy utviklet av Røde Kors og DNB, Lærepenger, fra høsten av skal gi 170 norske femteklasser mer kunnskap om privatøkonomi.

Lærer av polakker, spanjoler og svensker

Barna blir presentert for tre familier fra henholdsvis Sverige, Spania og Polen, som er land der befolkningen, ifølge en kartlegging, er spesielt gode på budsjettering og disponering av penger.

– De tre familiene skal vise hvordan de selv lever livene sine og bidra til å gi norske barn og foreldre praktisk læring, inspirasjon og kunnskap om sunn privatøkonomi, forklarte leder i DNB Personmarked, Trond Bentestuen, til NTB i juni.

– Tenker ikke på sin finansielle fremtid

Deutsche Welle har snakket med den polske familien som deltar i prosjektet. Mor i familien, Dorota Dziubalko fra Warsawa, tviler på at nordmenn tenker mye på sin økonomiske fremtid.

– De tenker ikke på sin finansielle fremtid fordi staten alltid har ivaretatt dem. Det er ikke noe galt i det, men noen ganger er det bra å føle at man har kontroll over og ansvar for eget liv, sier hun til Deutsche Welle.

Interesse i Polen og Storbritannia

Den tyske kringkasteren er ikke den eneste som har fattet interesse for norske ungdommers forbruk og gjeld.

Også en polsk TV-kanal, BBC radio 4 og BBCs nettavis har laget artikler om den læringsverktøyet som skal gjøre nordmenn bedre rustet til å styre sin egen økonomi.

– Det er gøy at dette legges merke til også utenfor Norge, men først og fremst er vi opptatt av hva Lærepenger kan gjøre for barn og unges mestringsfølelse knyttet til økonomi, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger