Må trå til med jobbsøkerkurs i fellesferien

Tallet på arbeidsledige i Rogaland er nå så høyt at Nav må tilby jobbsøkerkurs i fellesferien. Sara Said er blant dem som får hjelp – selv om hun har mye arbeidserfaring og høy utdanning.

Sara Said 2

Sara Sahid skulle nok helst sittet foran en PC på en arbeidsplass. I stedet må hun notere tips og råd på jobbsøkerkurs hos Allservice i Stavanger.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

Gro Ingeborg Austdal Solheim

Gro Ingeborg Ausdal Solheim, karriereveileder i Allservice.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

– Jeg tar dette kurset fordi jeg har prøvd å finne en jobb. Jeg har sett på mye alene, men har ikke hatt flaks, sier Sara Said.

Hun er blant dem som får hjelp med CV-en hos Allservice i Stavanger. Arbeidsledigheten har økt med 55 prosent det siste året, og 8000 står nå uten jobb i oljefylket. Derfor skal Nav sende arbeidsledige på kurs i CV-skriving og jobbintervju gjennom hele sommeren.

På kurset hos Allservice skal de lære seg noen knep for å komme seg raskt ut i arbeidslivet igjen. Når situasjonen er som den er blir det ekstra viktig å være på hogget, mener Gro Ingeborg Ausdal Solheim, som er karriereveileder i Allservice.

– Det er viktig å tenke fremover, ikke bare de ukene i sommer. Dette gjelder hele høsten, sier hun.

Sommerkurs for første gang

I løpet av sommeren vil rundt 150 personer få kurs i jobbsøking, og det er første gang Nav i Rogaland har måttet bestille slike kurs i fellesferien.

– Det har vi ikke gjort før. Normalt har dette vært en rolig periode, men på grunn av det som har skjedd i oljeindustrien har vi valgt å spørre leverandørene våre om de kan kjøre ekstra mange kurs også i ferien. Da kan de som vil raskt i jobb få muligheten til det, sier Truls Nordahl, som er direktør i Nav Rogaland.

Said sliter med å få seg jobb, selv om hun har høy utdanning og lang arbeidserfaring.

– Jeg har en bachelorgrad og jeg har ni års arbeidserfaring, sier Said.

Halvparten har høy utdanning

Frode Lura

Frode Lura, nestleder i Allservice.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

Hun er ikke alene. Andelen høyt utdanna personer øker på disse kursene.

– Cirka halvparten av dem som går på kurs hos oss i sommer, er personer med høyere utdanning, sier Frode Lura, som er nestleder i Allservice.

Mange av dem som tar kurset i sommer kommer også fra lange karrierer i oljeindustrien. De har ikke måttet forholde seg til CV-er og jobbintervju på lang tid.

– De har gjerne liten erfaring med å være arbeidssøker og være arbeidsledig. De har søkt på få jobber i sitt liv, fordi de har fått nye jobber, forklarer Lura.

Forberede på trang økonomi

I klasserommet handler det også om å motivere og forberede deltakerne på en ny hverdag.

– Veldig mange erkjenner at de må se seg om etter en annen type jobb med en annen type lønn enn det de er vant med. Dette kan være en krevende situasjon, fordi de gjerne har hatt et forbruksmønster som ikke står i forhold til den nye situasjonen, sier han.