Norske bedrifter mangler nå 60.000 arbeidstakere

Veksten i ledige stillinger er størst i olje, gass og offshorenæringen, viser tall fra Finn.no. Men også byggebransjen sliter med å finne arbeidskraft.

Aker Solutions Egersund

TRENGER FLERE: Hos Aker Solutions leter de nå i hele verden etter folk med enkelte typer kompetanse.

Foto: NRK

I årene etter 2014 mistet flere tusen mennesker jobben i oljebransjen, men nå er det igjen stor etterspørsel av arbeidskraft i nettopp denne bransjen.

Ifølge tall fra Nav mangler norske bedrifter nå 60.000 arbeidstakere. Mangelen den er størst i olje-, gass- og offshorenæringen, helse og omsorgsbransjen, butikk og varehandel og IT- og programvarebransjen, viser tall fra Finn.no.

Husker du oljekrisen? Her forklares den på 1-2-3 (videoen er fra 2016):

Fleire tusen menneske dei siste to åra har mista jobbane sine i den norske oljeindustrien. Her får du svar på kvifor oljekrisa kom.

Flere tusen mennesker mistet jobbene sine i den norske oljeindustrien. Her får du svar på hvorfor oljekrisa kom.

Tallene viser at antallet stillingsannonser i olje- og gassnæringen nærmest er doblet fra januar til mai i år, sammenliknet med samme periode i fjor.

Les også: Transportbyrå punger ut for å skaffe sjåfører

– Ikke interessant å komme hit

Hos Aker Solutions i Egersund er det nå full fart fremover, men også der sliter de med å få tak i nok folk.

– Det er ikke nok tilgjengelig kapasitet innenfor enkelte områder, spesielt kan vi trekke frem TIG-sveisere. Da må vi ut og lete i hele verden etter den typen kompetanse, sier Linda Aase, konserndirektør i Aker Solutions.

Men det er ikke den eneste bransjen som har rekrutteringsproblemer. Også i bygg- og anleggsbransjen sliter de med å få tak i nok folk. Øystein Dørum, sjeføkonom i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), trekker frem to grunner til det.

– Arbeidsinnvandringen har stoppet opp, fordi det gikk tråere i norsk økonomi og ikke var noen vekst i antall i jobber i Norge. Da er det mindre interessant å komme hit. Samtidig går det bedre i EU, forklarer han.

Skiftet spor under oljekrisa: Nå takker han nei til jobbtilbud fra oljen

Frykter lønnsspiral

Rekrutteringsproblemene kan ifølge Dørum få konsekvenser for hele økonomien.

– Knapphet på arbeidskraft bremser veksten i bedriftene og vil også bremse veksten i økonomien generelt, sier han.

I Equinor frykter de at kampen om arbeidskraften kan sette i gang en ny lønnsspiral.

– Nå tror jeg vi skal jobbe godt sammen slik at vi kan justere aktivitetsnivået slik at vi unngår å komme tilbake til situasjonen vi så forrige gang, med lønnsspiralen og kvalitetsproblematikk som bare øker, avslutter Anders Opedal, konserndirektør i Equinor.

SISTE NYTT

Siste meldinger