Norsk firma fikk tilbake pakke fra fly som ble skutt ned over Øst-Ukraina

– Det ble stille på kontoret da vi skjønte hva vi hadde fått i posten. Vi fikk frysninger på ryggen alle sammen, sier Per Aalmo i Nautisk Forlag.

MH17 pakke

INTAKT: Innholdet i pakken er intakt, til tross for at den var ombord i flyet som ble skutt ned over Øst-Ukraina.

Foto: Sofie Gran Aspunvik

Den skitne pakken som ligger på bordet foran Aalmo, i kontorlokalet til Nautisk Forlag på Grønland i Oslo, ser ikke spesiell ut ved første øyekast.

Noen mørke flekker og tydelig slitte kanter er eneste synlige tegn på hva pakken av hvit papp har vært gjennom siden den ble sendt fra kontoret for ett år siden.

– Den har ligget her på kontoret et par dager nå. Hver gang jeg går forbi den, tenker jeg på hvor den har vært, sier Aalmo.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Pakke transportert med malaysisk fly som ble skutt ned i Ukraina er returnert til avsender

Norge – Nederland – Ukraina

I slutten av juni i fjor ble pakken fylt med navigasjonsutstyr for marinefartøy – en bok og noen CD-plater – og klargjort for sending ut av Norge. Målet: Et norsk skip i Singapore.

Per Aalmo

STERKT: Per Aalmo sier at han har tenkt mye på MH17-ofrene etter at pakken ble tilsendt Nautisk Forlags kontor i Oslo tirsdag.

Foto: Sofie Gran Aspunvik

I begynnelsen av juli ble pakken sendt fra Oslo lufthavn Gardermoen til Schipol lufthavn utenfor Amsterdam. Der ble den fraktet om bord i det malaysiske passasjerflyet MH17, som 17. juli satte kursen mot Kuala Lumpur i Malaysia.

Etter to timer i luften ble flyet skutt ned over Donetsk-provinsen i Øst-Ukraina, trolig av russiske separatister som antok at det var et militært transportfly.

Alle de 298 personene som var om bord, omkom.

– I oktober i fjor fikk vi vite at vår pakke hadde vært med på flyet, forteller Per Aalmo til NRK.

– Flott og respektfullt

Arbeidet med å samle vrakrester og personlige eiendeler som lå strødd der flyet styrtet i bakken, tok tid.

Malaysiske flyet

TIDKREVENDE: Arbeidet med å samle vrakrester og personlige eiendeler på styrtstedet i Øst-Ukraina, tok nesten et halvt år.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

I oktober ble de første eiendelene fraktet til byen Kharkov i Øst-Ukraina. I november begynte man å samle sammen restene av flyet. Først i desember ble vrakdelene og andre funn fra styrtstedet sendt til Nederland.

Et halvt år senere, 30. juni i år, ble den hvite pakken levert tilbake til avsenderen, Nautisk Forlag. Med pakken fulgte et brev fra Nederlands postvesen der de uttrykker forståelse for at mottakeren kan oppleve øyeblikket som følelsesladet.

– Jeg synes det var veldig flott og respektfullt av postvesenet å sende dette brevet, selv om det sikkert er et standardbrev, sier Aalmo.

Tenker på de omkomne

Bamser på krasjstedet til MH17

BAMSER: Enkelte av eiendelene som mest sannsynlig tilhørte barn som var om bord i flyet, ble samlet på styrtstedet i fjor høst.

Foto: ANTONIO BRONIC / Reuters

Han legger til at stemningen på kontoret ble svært spesiell da de oppdaget pakken blant posten.

– Det var en veldig rar følelse. Det er jo en utrolig historie. Jeg kan ikke huske å ha hørt lignende, sier Aalmo.

– Men tankene sendes først og fremst til menneskene som var ombord da flyet ble skutt ned, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger