NRK Meny
Normal

FN vil ha bedre flysikkerhet i konfliktsoner

Seks uker etter at et fly ble skutt ned over østlige Ukraina, lanserer FNs luftfartsorganisasjon nye tiltak som skal bedre flysikkerheten over konfliktområder

Flyvrak Malaysia Airlines Boeing 777

Det er seks uker siden et fly fra Malaysia Airlines styrtet over Ukraina.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO) har lansert to pilotprosjekter for å sørge for at informasjonen om risiko knyttet til flyginger over konfliktområder skal bli lettere for flyselskaper og land å dele mellom seg.

Det første prosjektet skal se på hvordan det eksisterende informasjonssystemet NOTAM kan brukes i større grad til deling av kritisk informasjon. Det andre skal bygge opp et nytt og sentralisert system rettet mot informasjonsdeling i og rundt konfliktsoner.

– Disse prosjektene vil bidra til både passasjerenes og besetningenes sikkerhet, uansett hvilket flyselskap de bruker eller hvor de skal fly, sier ICAOs-formann David McMillan.

298 mennesker døde da et Boeing 777-fly med rutenummer MH17 fra Malaysia Airlines ble skutt ned over Ukraina i midten av juli.

Etterlyste «de svarte boksene»

Alexander Hug, nestleder for OSSEs observatørkorps i Ukraina, sammen med andre observatører på vei t

Alexander Hug, nestleder for OSSEs observatørkorps i Ukraina, sammen med andre observatører på vei til krasjstedet øst i Ukraina.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Russlands utenriksminister Seergej Lavrov etterlyste mandag mer åpenhet om saken og spurte blant annet om hvorfor ikke opptakene fra flyets taleregistrator er blitt offentliggjort.

De nederlandske etterforskerne som leder ulykkesgranskingen har sagt at en første foreløpig rapport om ulykken skal komme i løpet av noen uker.

De svarte boksene er brakt til Farnborough i Storbritannia der britiske eksperter skal undersøke dem, melder AFP.

– Ingen har gitt en fornuftig forklaring på hvorfor innholdet i disse boksene ikke er offentliggjort, sa Lavrov. Han antydet at en av årsakene til det kan være at man ikke har funnet noe som beviser at Russland skal ha vært involvert i nedskytingen av flyet.

De siste ukene har det ikke vært mulig å lete etter levninger ved havaristedet på grunn av kamper i området.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt