Norges nye feministparti stiller til kommunevalget i høst

De vil kjempe for likestilling og antirasisme. Men det nyetablerte partiet kan stjele stemmer fra andre partier på venstresiden, hevder debattredaktør.

Cathrine Linn Kristiansen, leder for Feministisk Initiativ i Oslo

GÅR TIL VALG: Feministisk Initiativ har fått nok underskrifter til å danne et politisk parti. Partiets leder i Oslo, Cathrine Linn Kristiansen, tror tiden er moden for et parti som er spisset for saker om likestilling og antirasisme.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

Nå har Feministisk Initiativ (FI) samlet nok underskrifter til at de stiller med egen bystyreliste i Oslo og Bergen. Og alt har skjedd bare i løpet av noen få uker.

– Vi ser at tiden er moden for å få et eget feministisk parti som setter likestilling og antirasisme i fokus og ikke lar det vike for andre interesser, sier Cathrine Linn Kristiansen, leder i Feministisk Initiativ Oslo.

LES OGSÅ: Spår vanskelig fremtid for nytt feministparti

Tror partiet kan stjele stemmer

De er inspirert av sitt svenske søsterparti med samme navn, som fikk sensasjonelle 3,12 prosent av stemmene ved valget i Sverige i fjor høst.

Selv om det svært ferske partiet i Norge ikke har utarbeidet et partiprogram enda, er likestillingssaker som lønnsgapet mellom kvinner og menn og barselpermisjon for menn noen av områdene de vil kjempe for.

Debattredaktør Marte Michelet i Dagbladet tror partiet kan stjele stemmer fra venstresiden. Hun hevder at når FI vokser frem, kan det bli farlig for partier som SV og Miljøpartiet De Grønne.

– De står litt i fare for å spise hverandre opp, de stjeler stemmer fra hverandre og alle ligger farlig til, sier hun.

Hun mener disse partiene kan risikere å skvise hverandre ut ved kommende kommune- og stortingsvalg.

– Helt klart. Det er en oppsplitting her som er faretruende for mange av de etablerte partiene, sier Michelet.

Feministisk Initiativ Oslo

NYETABLERTE PARTI: F.v Lene Nilsen, Ximena Azzari Støen, Frithjof Eide Fjeldstad, Line Schou, og Benedicte Alnæs i Feministisk Initiativ Oslo.

Foto: Geir Larsen / NRK

– Vil vinne på feministisk politikk

FI selv tror ikke de vil true allerede etablerte partier.

– Hvis de har god feministisk politikk så vil de vinne på at det er mer snakk om feminisme og antirasisme i valgkampen, sier leder Cathrine Linn Kristiansen.

– Hvorfor skal menn stemme på dere?

– Menn trenger å sloss mot gamle måter å være mann på, og Feministisk Initiativ har mange bra, unge menn som kan være rollemodeller for andre menn, sier Lene Nilsen, som er partiets 2. kandidat.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger