NRK Meny
Normal

Kritiserer Norges Bank for rentekutt

Ekspertgruppen som har evaluerert Norges Banks rentesetting i året som gikk, kritiserer sentralbanksjef Øystein Olsen for forrige rentekutt.

Sentralbanksjef Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret i sentralbanken får kritikk for den eneste rentejusteringen Norges Bank gjorde i løpet av fjoråret.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Centre for Monetary Economics (CME) ved Handelshøyskolen BI har for 14. gang fått en ekspertgruppe til å evaluere sentralbankens innsats i året som gikk.

Rapporten Norges Bank Watch 2013 er ført i pennen av professor Tommy Sveen ved Handelshøyskolen BI og seniorøkonom Kathrine Boye i Nordea.

Sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret rørte renten kun en gang i løpet av fjorårets seks rentemøter. Det eneste rentekuttet sentralbanken gjorde, får den kritikk for.

Kathrine Boye, seniorøkonom i Nordea

Seniorøkonom Kathrine Boye i Nordea har sammen med BI-professor Tommy Sveen vurdert Norges Banks innsats i året som gikk.

Foto: Nordea

– Vi stiller spørsmål både ved rentekuttet på 0,25 prosentpoeng på hovedstyrets rentemøte i mars både sett i lys av den økonomiske utviklingen og effektene av utilsiktede signaler i sentralbanksjefens årstale, sier ekspertene.

LES OGSÅ: – Husholdningene tåler høyere rentemarginer

LES OGSÅ: – Bør gjøre noe med skatten på bolig

Overrasket markedet og analytikerne

Både markedet og analytikerne ble tatt på senga over det som ble oppfattet som et overraskende rentekutt fra sentralbanken, i mars i fjor.

Sentralbanken har et mål om å være forutsigbar i sin rentesetting.

Markedsaktører som blir overrasket og store utslag i markedene er derfor langt fra det som står øverst på ønskelisten hos Norges Bank.

I begrunnelsen for rentekuttet viste hovedstyret til at kapasitetsutnyttelsen i norsk økonomi var lavere enn forventet.

Men ekspertgruppen i Norges Bank Watch er uenig i dette, og sier at det var få tegn til lavere kapasitetsutnyttelse i tallmaterialet som var tilgjengelig for hovedstyret i midten av mars i fjor.

LES OGSÅ: Oljefondet kjøper eiendom for milliarder i USA

Utilsiktede signaler i årstalen

Årsaken til at analytikerne og markedet ble overrasket over rentekuttet kan være å finne i sentralbanksjefens årstale 16.februar i fjor, mener ekspertene.

Sentralbanksjefen ble i talen tolket som Norges Bank ikke ville kutte styringsrenten ytterligere for å få opp prisveksten nærmere inflasjonsmålet.

I markedet styrket kronekursen seg etter årstalen.

Samtidig var nettopp den sterke kronekursen en viktig faktor som bidro til å trekke ned rentene i forkant av rentemøtet i mars, skriver Norges Bank Watch i rapporten.

LES OGSÅ: Slik blir din økonomi i 2013

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger