Hopp til innhold

– Bør gjøre noe med skatten på bolig

Økonomieksperter håper sentralbanksjef Øystein Olsen krever mer skatt på bolig når han holder sin årlige tale til politikerne i kveld.

Sentralbanksjef Øystein Olsen på Norges banks rentemøte onsdag

Sentralbanksjef Øystein Olsen holder sin årstale i Norges Bank onsdag kveld.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1.

Foto: Fotograf Ørnelund AS

Økonomer NRK har snakket med mener politikerne må gjøre noe med beskatningen på boliger.

– Det ville være ønskelig om Norges Bank kunne signalisere at vi må gjøre noe med beskatningen av bolig i Norge, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen.

Hun mener det må gjøres for å en mer bærekraftig gjeld og boligprisvekst over tid.

– Det er så fordelaktig å spare i bolig i Norge at vi låner mye mer enn vi tjener. Noen kjøper flere hus, for å spare skatt. Det motiverer jo de som kommer i formuesposisjon til å investere i flere boliger for å redusere formuesskatten, sier hun.

– Bør stramme inn i gode tider

Bi-professor Hilde C. Bjørnland

Bi-professor Hilde C. Bjørnland.

Foto: Johan B. Sættem

Men også gjelden hoper seg opp, det kan gi en nedtur når oljeprisen faller og rentene stiger. I kveld lytter politikere og næringslivstopper til sentralbanksjef Øystein Olsens årstale. Sentralbanksjefen bør anbefale politikerne å gjøre noe med det, mener Holvik.

– Historisk vet vi at alle perioder der renta har blitt holdt mye lavere enn det som er riktig ut fra den økonomiske temperaturen, så har det blitt etterfulgt av bobler og knall og fall. Så det å ikke ta hensyn til det i dag, er en veldig lite robust strategi, sier hun.

– Deres ansvar

Sentralbanksjefen bør gjenta behovet for mindre oljepengebruk og han bør foreslå at politikerne legger mer skatt på boliger. Det er i gode tider en bør stramme inn, sier økonomiprofessor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI.

– Jeg vil ikke si at de er feige, men det er deres ansvar at det ikke bygges opp systemer som lager ubalanser. Hvis de ikke vil gjøre noe med det, må det jo være fordi de mener det ikke er et problem at vi har denne høye gjeldsveksten i norsk økonomi hos husholdningene.

Finanstilsynets to siste sjefer har begge ropt varsko. Gjelden har økt fra 125 prosent av inntekten til 200 prosent i løpet av få år.

– Det går fint å betjene så lenge renten er lav, men dersom norsk økonomi skulle komme i en nedgangskonjunktur, arbeidsledigheten skulle stige eller rentene skulle øke, vil det gi betydelige utfordringer for husholdningene.

– Derfor er det, nå i gode tider, vi skal bygge systemer som gjør at man er robust for negative virkninger på sikt. Det viktigste politikerne gjør nå er å lage skatteregler som gjør at man ikke har overinvesteringer i bolig, sier Bjørnland.