NRK Meny
Normal

Nordmenn elsker fortsatt Iphone – mens store deler av verden velger andre alternativer

Millioner følger med når Apple-sjef Tim Cook presenterer høstens mobil- og dingsenyheter. Men selskapet som i sin tid «oppfant» smarttelefonen, er i ferd med å bli et nisjefenomen i eget felt.

Android, Apple og Tim Cook

DELT MARKED: Norske smarttelefonbrukere er delt på midten mellom Android (til venstre) og Iphone (til høyre). På verdensbasis er Apple imidlertid forlengst blitt lillebror.

Foto: NTB Scanpix

Det er nesten blitt to leire nå, de som holder med Samsung og de som holder med Apple.

Kurt Lekanger, Amobil.no
Kurt Lekanger

ALLE ELSKER APPLE: Kurt Lekanger i Amobil forventer trafikkrekord i kveld. Interessen for Apple danker fortsatt ut andre aktører, selv om Samsung tar innpå.

Foto: Toralv Østvang

I kveld rydder nettavisene på ny spalteplass for å dekke produktlanseringen av Apples nye utgave av smarttelefonen Iphone.

Selskapet selv holder som alltid kortene tett til brystet helt frem til toppsjefen Tim Cook entrer scenen i kveld. Imens raser ryktene om hva det er vi skal få se i kveld.

Android desidert størst

Grundig dekning hver eneste lansering og rykteflommen i forkant har etter hvert blitt en tradisjon i mediene, både i Norge og ellers.

Les: Fingeravtrykk erstatter passord på ny iPhone

Men selv om Apple får en oppmerksomhet som ikke er alle mobilprodusenter forunt, er de langt fra å være den største mobilaktøren. De siste årene har det vokst frem alternativer til Iphone som har blitt vel så store globalt sett.

Ser man på Apples markedsandeler i mobilmarkedet ligger de langt bak erkekonkurrenten Google og deres Android-operativsystem.

Ifølge analyseselskapet IDCs tall per august i år hadde iOS (Iphones operativsystem) en markedsandel på verdensbasis på skarve 11,7 prosent.

Android er desidert største mobilsystemet på verdensbasis med en markedsandel på 84,7 prosent, mens Windows Phone, Blackberry og andre operativsystemer deler noen beskjedne prosentpoeng i bunn av lista.

Også på brettfronten, der Apples Ipad lenge sto uutfordret, har Android og andre aktører tatt betydelige jafs av markedsandelene.

Les: Apple blir tatt igjen på brett

Nordmenn delt på midten

Her hjemme er situasjonen derimot en helt annen. En ringerunde NRK har tatt til de største salgskanalene for smarttelefoner, viser at nordmenn er relativt delt på midten når det gjelder valget mellom Apples iOS og Googles Android.

– Vi ser at det er ganske likt fordelt mellom de to. Den smarttelefonen som selger mest for øyeblikket er Iphone 5S, som har ligget på toppen av lista vår de siste seks månedene, sier Ellen C. Scheen i Netcom til NRK.

Bak bestselgeren følger androidtelefonene Samsung Galaxy S5 og Sony Xperia Z2. Samsung og Apple har forøvrig tre telefoner hver inne på topp ti-lista for august.

At koreanske Samsung og amerikanske Apple kriger om mobilkundene er en virkelighetsbeskrivelse som går igjen også hos Telenor.

– Ferske tall viser at Iphone 5S er den telefonen det er flest av i vårt nett. Sju av ti androidtelefoner i Telenor-nettet er en Samsung, sier informasjonssjef Anders Krokan til NRK.

Han sier iOS og Android lenge har delt markedet mellom seg, men at førstnevnte har opparbeidet seg et visst forsprang de siste månedene.

Les også: Apple vil aktivere SMS-sperre når du kjører bil

– Nordmenn går for dyre modeller

Grunnen til at Iphone dominerer i Norge, er at nordmenn i stor grad kjøper toppmodellene på markedet, mener fagredaktør Kurt Lekanger hos teknologinettstedet Amobil, som selvsagt strømmer kveldens lansering direkte.

– Android har et stort antall telefonmodeller i alle prisklasser, mens Apple i større grad befinner seg i toppsjiktet. Veldig mange velger de råeste telefonene, og vi ser på interessen når vi dekker produktlanseringer at det er toppmodellene folk er interessert i, sier Lekanger.

Selv forbereder Lekanger seg på trafikkrekord når Apple-sjef Tim Cook går på scenen i kveld. Samtidig forteller han at interessen for Samsungs produktlanseringer har vokst kraftig de siste årene.

– De siste par årene har interessen for hva Samsung driver med blitt, større. Det er nesten blitt to leire nå, de som holder med Samsung og de som holder med Apple.

Lekanger medgir at Apple har mistet markedsandeler de siste årene, men påpeker at de totale salgstallene til Apple ikke har gått ned.

Følger spent med

Han tror uansett de neste årene blir svært spennende for mobilkjempenes del.

– Den tida da Apple fikk ha smarttelefonmarkedet for seg selv, er definitivt forbi. Det som nå blir spennende, er om de klarer å opprettholde markedsandelen sin og kanskje også øke den igjen.

Ifølge Lekanger blir et annet spenningsmoment hva som skjer med Microsofts Windows-mobilsystem fremover.

– Microsoft har nylig tatt over Nokia, og de har begynt å få en god og komplett produktportefølje. Jeg har tro på at Microsoft kan lykkes, selv om de nok vil være det tredje største operativsystemet i mange år fremover.

Les også: – Offentlig sektor har fått «mobilapp-sjuka»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger