Fingeravtrykk erstatter passord på ny iPhone

Apple lanserer en billigere iPhone 5 for å kapre nye markeder. Samtidig kommer enda en iPhone – hvor fingeravtrykket kan brukes som passord.

US-APPLE-EXPECTED-TO-INTRODUCE-NEW-IPHONE-AT-PRODUCT-LAUNCH

Apple merker stadig tøffere konkurranse fra de andre smarttelefonprodusentene. Tirsdag kveld lanserte Tim Cook flere nye produkter.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

APPLE-IPHONE/ Apple Inc CEO Tim Cook speaks during Apple Inc's media event in Cupertino

Tim Cook, administrerende direktør i Apple, lover et bedre operativsystem til Apples brukere.

Foto: STEPHEN LAM / Reuters

Tirsdag kveld norsk tid presenterte Apple to nye iPhone-modeller: billigvarianten 5C og nye iPhone 5S.

Dette er de første produktene Tim Cook, administrerende direktør i Apple, har ansvaret for.

Bedre kamera

Apple Event

Phil Schiller, Apples «senior vice president of worldwide product marketing» presenterte iPhone 5S.

Foto: Marcio Jose Sanchez / Ap

Apple brukte store deler av lanseringen til å snakke om iPhone 5S, den nye smarttelefonen som skal ha bedre kamera, lengre batteritid og muligheten til å bruke ditt personlige fingeravtrykk som identifikasjon.

– Det er den mest framoverlente telefonen vi har skapt, fortalte Phil Schiller, Apples markedsføringssjef, om nye iPhone 5S.

Også denne modellen kommer i flere farger, blant annet sølv, gull og grått. Prosessorene i den nye smarttelefonen skal være dobbelt så rask som iPhone 5.

iPhone 5S får også nytt kamera, blant annet med bedre blitz og lysjustering.

Fingeravtrykk-sensor

US-APPLE-EXPECTED-TO-INTRODUCE-NEW-IPHONE-AT-PRODUCT-LAUNCH

Med iPhone 5S kan du bruke fingeravtrykk istedenfor passord.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

På forhånd var det heftige spekulasjoner, blant annet hos Wall Street Journal, om den nye telefonen ville ha en hjem-knapp som kan lese eierens fingeravtrykk.

På den måten er passord og koder til innlogging av bank, Facebook og mail unødvendig, det eneste du trenger er å trykke på telefonen.

Dette ble bekreftet på tirsdagens lansering. Den nye smarttelefonen iPhone 5S vil ha en sensor som registrerer fingeravtrykket, sensoren befinner seg på samme sted som «hjem-knappen» er i dag.

– Det er som en nøkkel du har med deg overalt hvor du går, sa Apples Phil Schiller.

Fingeravtrykkssensoren gjør det mulig å gjøre kjøp på iTunes og App Store uten innlogging, det eneste du trenger er å trykke på mobilen for å avgi fingeravtrykket ditt.

Sensoren gjør det også mulig å låse opp telefonen med fingeravtrykket istedenfor å bruke en kode, slik det er i dag.

– Teknologi er på sitt beste når den ikke vises, sa Phil Schiller på lanseringen.

Apple garanterer at fingeravtrykket ikke blir lagret på selskapets servere eller i iCloud. Selskapet lover også at fingeravtrykket blir kryptert.

Tryggere

Eirik Solheim

Eirik Solheim, redaktør i NRK Beta, har tro på fingeravtrykkgjenkjenning og raskere prosessor.

Foto: NRKbeta

Eirik Solheim, redaktør og skribent i NRK Beta, var ikke overrasket over det som kom fram på tirsdagens lansering.

Han trekker fram fingeravtrykkgjenkjenningen som noe av det mest lovende ved den nye iPhonen.

– Fingeravtrykkgjenkjenning kan gi trygghet hvis det fungerer veldig bra. Det kan bli vanskeligere å låse opp telefonen hvis man mister den. Ellers virker prosessor-oppgraderingen veldig bra. Det går fra 32 bit til 64 bit, og det kan bety en skikkelig oppgradering av hastigheten på telefonen.

Han er ikke særlig bekymert for at fingeravtrykkene kan misbrukes eller forsvinne videre inn i Apples systemer.

– Fingeravtrykket mitt legger jeg igjen mange steder hver eneste dag. Nå er Apples registrering mer nøyaktig, men de sier at det kun lagres i telefonen. Jeg tror folk vil finne det ut ganske kjapt hvis det sendes videre til Apple, sier Solheim til NRK.no.

Vil ta vekstmarkedene

På tirsdag presenterte Apple iPhone 5C, en billigere versjon av iPhone 5 som allerede er på markedet. Telefonen kommer også i flere farger, blant annet grønn, gul, blå, hvit og rød.

Flere analytikere hadde på forhånd forutsett produktet, som er myntet på konsumenter i vekstmarkeder som India og Kina.

Nå som smarttelefonmarkedet i Vesten ser ut til å bli mer mettet, og forbrukerne ikke er like ivrige etter å bytte ut telefonene sine med de aller nyeste modellene, ser Apple på nye muligheter for å sikre inntjening og nye markedsandeler.

En rimeligere iPhone skal gi Apple et innpass i vekstmarkeder som til nå har vært dominert av billigere Android-modeller. Apple ønsker blant annet en sterkere posisjon i Kina, et svært attraktivt land for selskapet.

Kina er verdens støre smartelefonmarked, og har et forventet salg på rundt 300 millioner enheter i 2013.

– En billigere modell vil åpne opp markedet betraktelig for Apple, sier teknologianalytikeren Chetan Sharma til New York Times.

iPhone 5C skal koste mellom 99 og 199 dollar med to års bindingstid, altså mellom 600 og 1200 kroner.

– De konkurrerer mer direkte med de andre smarttelefonprodusentene ved å tilby en billigere telefon. Apple har vært mer eksklusive tidligere. Nå går de inn i et nytt marked. Men så stor forskjell er det egentlig ikke, for tidligere har de beholdt den gamle modellene og solgt dem billigere, sier NRK Betas Eirik Solheim om iPhone 5C.

US-APPLE-EXPECTED-TO-INTRODUCE-NEW-IPHONE-AT-PRODUCT-LAUNCH

Pressen strømmer til Apples produktlansering tirsdag 10. september i Cupertino i California.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Nytt operativsystem

Da Cook skulle presentere siste nytt fra selskapet, startet han med å fortelle om operativsystemet iOS 7.

– iOS 7 kommer raskt til å bli verdens mest populære operativsystem, fortalte Cook fra Apples lokaler i California, og la til at de selskapet har jobbet lenge med å ferdigstille systemet.

Det nye operativsystemet vil blant annet ha forbedrede bildefunksjoner, med innebygde filtre på kameraet. iOS 7 kommer allerede fredag 18. september.

I ferd med å bli utkonkurrert?

Flere Android-telefoner har større skjerm en iPhone, noen er også vanntette og applikasjonene oppdaterer seg av seg selv.

Ifølge flere kilder, blant annet hos CNN, jobber Apple med å få en større skjerm på iPhonen, men det er lite trolig at det kommer i denne lanseringen.

Apple merker godt til konkurransen fra selskap som Samsung og Google.
Mens Apple i 2011 produserte 24 prosent av alle solgte smarttelefoner, produserer de nå kun 14 prosent, mens 79 prosent av smartelefonsalget tilhører Android, ifølge CNN.