Apple vil aktivere SMS-sperre når du kjører bil

Er du en av dem som skriver SMS-er og sjekker Facebook og Twitter bak rattet? Det kan det bli slutt på for mange smartmobilbrukere dersom Apples nylanserte teknologi blir en del av fremtidige iphoner.

Sjåfør skriver tekstmelding i bilen

Apple har offentliggjort patentsøknaden til en løsning som skal sperre enkelte funksjoner på iphoner når brukeren kjører. Arkivbilde.

Foto: Helge Tvedten

Smartmobiler er blitt den nye datamaskinen og stadig mer innhold konsumeres på slike dingser, men produsentene og myndighetene ønsker ikke at mobiltelefonen skal brukes til hvilken som helst tid. Spesielt mobilbruk under kjøringen er et hett tema.

Derfor har den amerikanske mobilgiganten Apple offentliggjort patentsøknaden på en teknologi som skal forhindre en rekke tastegrep på mobilen mens du kjører bil, melder CNBC.

Bevegelsessensorer skal avsløre brukeren

Patenter bruker ofte svært lang tid på å dukke opp i ferdige produkter. Akkurat denne patentsøknaden ble levert til det amerikanske patentkontoret U.S. Patent and Trademark Office i 2008, men det er først tirsdag denne uken at Apple har offentliggjort løsningen.

Løsningen skal gjennom bevegelsessensorer sørge for at iphonen oppdager når brukeren kjører bil og automatisk sperre en rekke tastegrep og distraherende enheter på smartmobilen.

Sensorene skal kunne måle hastigheten og skille mellom aktiviteter som gange, løping og kjøring. Dette skal blant annet skje gjennom GPS-data som viser bevegelser og tilbakelagte strekninger.

– Minimere distraksjoner og øke trafikksikkerheten

Også bilder fra mobilens kamera skal gi visuelle ledertråder og avdekke om brukeren er sjåfør eller passasjer på farten.

Enheten skal blant annet søke etter et ratt i umiddelbar nærhet gjennom algoritmer som er beskrevet i søknaden. Den skal også se etter antall ansikter. Dersom det bare er en synlig person, skal det tilsi at brukeren befinner seg bak rattet. Også når mobilen er koblet til bilen vil sperren aktiveres automatisk.

Apple skriver i søknaden at selskapet ønsker å bidra til å minimere distraksjoner under kjøringen og dermed øke trafikksikkerheten. Selskapet tror også at en slik løsning vil få et betydelig salgsargument blant bekymrede foreldre.

SMS bak rattet

Det finnes allerede Android-applikasjoner som hindrer brukerne fra å skrive tekstmeldinger mens de kjører bil. Dette har imidlertid vært umulig på iphoner fordi Apple har mye strengere regler for appers tilgang til å kontrollere selve telefonfunksjonen.

Foto: ScanStock / ScanStockPhoto

– Nødvendig med en slik sperre

Den britiske bilførerorganisasjonen AA ser lyst på Apple-løsningen med tastesperre på iphoner når man kjører bil, ifølge The Guardian. Talsmann for organisasjonen, Paul Watters, sier at forskning viser at mange er så avhengige av mobilbruk og tasting at de ikke klarer å avstå selv bak rattet.

– Da er det nødvendig med en slik sperre. Som en markedsledende aktør har Apple mulighet til å gå foran og endre kulturen her, dersom teknologien fungerer og er intuitiv. Det vil være et meget godt skritt, sier Watters.

Det finnes allerede Android-applikasjoner som hindrer brukerne fra å skrive tekstmeldinger mens de kjører bil. Dette har imidlertid vært umulig på iphoner fordi Apple har mye strengere regler for appers tilgang til å kontrollere selve telefonfunksjonen.

Øker førerens reaksjonstid med 35 prosent

Ifølge avisen The Telegraph viser forskning utført på yrkessjåfører av den britiske trafikksikkerhetsorganisasjonen Brake at tasting bak rattet øker førerens reaksjonslengde med 35 prosent. Undersøkelsen viser også at faren for en ulykke blir 23 ganger større med tasting under kjøringen.

Over 50 prosent av dødsulykkene på norske veier skyldes mangel på oppmerksomhet.

I mai 2013 ble reglene for mobilbruk bak rattet skjerpet. Det er forbudt å taste og surfe på mobilen mens man kjører bil. De skjerpede reglene betyr at det kun er lov til å ta samtaler ut og inn og avslutte telefonsamtaler.

Apples offentliggjøring kommer kort tid etter at selskapet lanserte «CarPlay». Denne løsningen integrerer iphoner underholdnings- og navigasjonsløsninger med bilens egne.

Mobilbruk i bilen

Over 50 prosent av dødsulykkene på norske veier skyldes mangel på oppmerksomhet. En fersk undersøkelse viser at faren for en ulykke blir 23 ganger større med mobiltasting under kjøringen. Arkivbilde.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt