Hopp til innhold

Nordmann innlagt med E.coli-smitte

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En mann er innlagt med EHEC-infeksjon på Sørlandet sykehus, melder Folkehelseinstituttet.

Det norske sykdomstilfellet kan ha tilknytning til E.coli-utbruddet i Tyskland, ifølge Folkehelseinstituttet.

Mannen er innlagt med blodig diaré på Sørlandet sykehus i Kritiansand. Det er ikke klart om bakteriestammen som pasienten er smitta med, er den samme som forårsaker utbruddet i Tyskland.

Lokale helsemyndigheter og Mattilsynet forsøker i samarbeid med Folkehelseinstituttet å kartlegge hvordan pasienten kan ha blitt smittet.

Norge kan ha importert E.coli-agurker

Mattilsynet har i dag mottatt informasjon om at et lite parti på 240 agurker er importert til Norge fra en av de mistenkte produsentene i Spania.

Ifølge Mattilsynet er agurkene distribuert i forbindelse med Økomat Innherred BA og Økomat Helt Nords abonnentsordninger for økologiske frukt og grønnsaker i Trøndelag og Nordland.

– Et lite parti med 240 agurker er importert til Norge av Økomat Innherred BA og Økomat Helt Nord. Selskapene leverer varer til interesserte i økologisk mat på en abonnementsordning i Trøndelag og Nordland, sier seksjonssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet.

Saken fortsetter under videoen

Video E.coli

VIDEO: Mattilsynet om E.coli-smitte i Norge.

Anser agurkene som risikovare

Mattilsynet er ikke kjent med at agurker fra de mistenkte produsentene er å finne i norske butikker.

Hvilke råd har dere til forbrukerne som kan være påvirket?

– Vi har bedt importøren og distributøren om å se på disse agurkene som risikovare selv om vi ennå ikke har noen analyseresultater. Agurkene er fra samme leverandør som tyske myndigheter fant E.coli hos, og vi anser dem derfor som risikovare som ikke bør spises, sier Røyneberg.

– De er trolig spist

Importøren Økomat Innherred leverer økologiske grønnsaker til private kunder, barnehager, storkjøkken og bedriftsfruktkunder fra Trondheim til Bodø.

Daglig leder Vidar Grøtting har foreløpig ikke kommet i kontakt med alle sine kunder, men er redd de distribuerte agurkene nå er spist. Agurkene er kun levert til enkeltkunder, og har ikke vært solgt gjennom butikker.

– Vi leverer pakker til enkelthusholdninger og andre kunder, og de fleste pakkene har kun inneholdt én agurk, sier Grøtting.

Se video med daglig leder for Økomat Innherred og Mattilsynet:

Video E.colismitte i Trøndelag

E.colismitte i Trøndelag

Rammer Sverige og Danmark

Det er ikke slått fast at agurker fra Spania er eneste kilde til utbruddet. Tyske helsemyndigheter jobber fortsatt med å oppklare utbruddet der. De fleste som har blitt syke i andre land enn Tyskland, er enten personer som har vært i Tyskland eller tyskere som har blitt syke i utlandet.

I forrige uke ble det slått alarm i Sverige og Danmark etter at 32 personer ble bekrefta smitta av E.coli. Alle de smitta personene hadde vært på reise i Tyskland.

Ifølge overlege Kåre Mølbak Statens ved Serum Institut i Danmark er i alt 14 personer smitta med farlig E.coli-smitte i Danmark. Antallet har økt med tre tilfeller det siste døgnet, ifølge NTB.

– Det har kommet inn et par til med nyresvikt. Sju av de 14 smitta personene har hatt nyresvikt, sier han til NTB.

I Sverige er til sammen 39 personer smitta av E.coli-bakterien. I løpet av helga er det oppdaga seks nye smittetilfeller. 15 av pasientene har utvikla nyresykdom, ifølge NTB.

Det er også meldt om sykdomstilfeller i Storbritannia, Østerrike og Nederland.

Minst 14 døde i Tyskland

I Tyskland er 14 dødsfall knytta til E. coli-utbruddet. Fire av dem døde i dag, melder tyske medier. Personene døde av alvorlig nyresvikt etter å ha utvikla et såkalt HUS-syndrom, som er en alvorlig komplikasjon som kan inntreffe ved smitte av E.coli.

I tillegg er 329 personer alvorlig syke.

– Normalt har vi om lag tusen tilfeller per år, nå har vi hatt 1200 tilfeller på bare 10 dager, sier Jan Galle, direktør ved Luedenscheid-klinikken i vestre Tyskland, til fjernsynskanalen ZDF.

Tyske myndigheter har mandag sittet i krisesamtaler om E.coli-utbruddet. Selv om det ikke er klart hva som har forårsaka det plutselige utbruddet, advarer de nå mot å spise rå grønnsaker.

Syke bes oppsøke lege

Mattilsynet i Norge anbefaler personer som skal reise til Tyskland å følge tyske helsemyndigheters råd om ikke å spise agurk, tomat og salat.

Personer som har vært i Tyskland og som deretter har blitt syke, blir bedt om å oppsøke lege.

Siri Hauge ved Folkehelseinstituttet sier til NRK at det er særlig eldre mennesker som rammes av dette ecoli-utbruddet. Det sterkeste symptomet på smitte er blodig diaré.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger