Fabrikken Terina i Sogndal er stengt på ubestemt tid, etter mistanke om E.coli smitte. (Foto Tor Yttri/Scanpix)
Årsaken er at kjøttvarene i morrpølsen kommer fra fryselager uten merking. Det sier prosjektleder for E.coli-gruppen ved Veterinærinstituttet, Tormod Mørk til Aftenposten.
Det er ikke klart hvordan E.coli-smitten kom inn morrpølsen som kan ha gjort 14 personer syke og ført til at ett barn døde.
Men en av de nærmeste dagene vil man trolig få svar på prøver slik at man vet hva som ikke kan være årsaken.
Seksjonsleder Per Einar Granum ved Veterinærhøgskolen sier til Aftenposten.no at man trolig vil stå igjen med kjøttråstoffene i pølsen og krydderet som mulige smittekilder. Men dette er fortsatt ikke bekreftet.
Mer komplisert enn kjøttdeig
Ifølge Mattilsynet er morrpølsen langt mer komplisert enn kjøttdeig fordi den inneholder mange ulike kjøttvarer.
Veterinærinstituttet har tidligere tatt prøver i storfebesetninger for å finne ut om kjøttdeig kunne være smittekilden. Dette sporet er nå nedprioritert. Men ifølge Mørk er det ikke aktuelt å prøve å spore E.coli-smitten fra morrpølsene tilbake til enkeltbesetninger.
– Vi har allerede sett av produksjonsnummeret på pølsene at mange av dyrene kommer fra fryselager. Da er det neste helt håpløst å spore tilbake, sier Mørk.