Nei til negerkonger og hottentotter

Vesle Hoa og Pippis pappa negerkongen står i fare for å forsvinne. Er det i orden å endre litteratur og sanger som virker støtende på noen? Og må ordet "neger" utryddes fra språket vårt for godt?

Pippi Langstrømpe
Foto: JAN DELDEN / AP

For en tid siden ble det kjent at Barnetimen for de minste har endret teksten i Pippi, slik at Pippis pappa ikke lenger er "negerkonge", men sydhavskonge.

Bør Pippis pappa få være "Negerkonge"?

 

Thorbjørn Egner i NRKs radiostudio.
Foto: Scanpix / SCANPIX

Begrunnelsen er at redaksjonen opplever ordet "neger" som mer ekskluderende enn inkluderende, og at det kan virke forstyrrende med denne type ord.

- Et overgrep mot litteraturen

Hottentotten fjernes

Like etter at Pippis pappa fikk endret sin stillingsbeskrivelse kom meldingen om at Cappelen utsetter det nye opplaget av "Kaptein Sortebill", fordi den inneholder sangen "Vesle Hoa" - den om han som "var en ekte hottentott"..

Thorbjørn Egners familie går inn for å sløyfe visen, når boken skal trykkes opp på ny. Familien mener at det aldri var meningen at noen skulle bli støtt av barnesangen.

Klusser med klassiker

I Standpunkt-sendingen  deltok både forfattere, språkvitere og noen av de som føler seg truffet av begrepene, for å diskutere hvor langt det er greit å gå for å oppdatere ulike åndsverk.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger