Hopp til innhold

- Et overgrep mot litteraturen

Litteraturkjennere raser etter at Barnetimen i NRK har gått inn og fjernet ordet ”negerkonge” i opplesninger om Pippi Langstrømpe.

 

Pippi Langstrømpe
Foto: NRK

Debattér: Går Barnetimen for langt?

- Problematisk og et overgrep mot litteraturen, sier litteraturkjennere om at Barnetimen har byttet ut ordet "negerkonge" med "sydhavskonge" i historiene om Pippi Langstrømpe.

- Ekskluderende

Barnetimen mener at ordet ”neger” i dag virker ekskluderende og har derfor tatt det ut av opplesningen.

Det reagerer Anne Oterholm, leder av forfatterforeningen, sterkt på.

Anne Oterholm
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Det går ikke an å forandre et åndsverk på den måten. Man kan ikke gjøre et åndsverk politisk korrekt, sier Oterholm.

- Et overgrep

Og hun får støtte av Trond Haugen - som er litteraturviter og leder av kritikerlaget:

- Jeg vil gå så langt som å karakterisere dette som et overgrep på litteraturen. Det representerer en mistillitserklæring mot det litterære uttrykket, sier Haugen.

- Kulturimperialisme 

For det er ikke bare i Pippi-bøkene det finnes ord og beskrivelser som kanskje ikke passer inn i dagens verden. Haugen frykter hva som vil skje hvis man gjør det samme med voksenbøker.

- Da vil ethvert kritisk potensial i litteraturen forsvinne. Det som måtte være ubehagelig, fremmed, ukjent eller historisk utdatert ville måtte glattes over og legges nærmere den egne kulturen. Så sånn sett er det en ekstrem grad av kulturimperialisme, sier Haugen.

Oterholm er enig.

- Hva med Munthe?

- Jeg ser for meg at det er veldig mange tekster man kunne få lyst til å endre på. Hvorfor endrer man ikke på Margrethe Munthe sine tekster? De er da veldig lite politisk korrekte? spør hun, og legger til:

- Det er vel ingen barn som skjønner ”Nei, nei, gutt. Dette må bli slutt!”? Kanskje skal vi heller endre det til ”Hei, gutt. Kom og sett deg her så skal vi snakke om det”? Man kan ikke gjøre det! avslutter Oterholm.

 

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.