Hopp til innhold

Ndures ekssamboer: – Venninner så at jeg ble dyttet på Facetime

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (NRK): Samme måned som politiet pågrep voldstiltalte Jaysuma Ndure skal venninner ha sett sprinteren dytte ekskjæresten på videooverføring, ifølge kvinnen.

Aktor Camilla Ek Sørensen (th) og bistandsadvokat Siv Hallgren

RETTSSAK: Aktor Camilla Ek Sørensen (th) og bistandsadvokat Siv Hallgren i Nedre Romerike tingrett.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

ndure

NEKTER STRAFFSKYLD: Sprintesset Jaysuma Ndure nektet straffskyld da rettssaken startet i Nedre Romerike tingrett mandag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Mandag startet rettssaken mot friidrettsutøveren Jaysuma Ndure i Nedre Romerike tingrett. Ndure er tiltalt for flere tilfeller av vold mot sin tidligere samboer, som ringte politiets nødnummer natt til 8. november 2014 etter en heftig krangel.

Politiet mener Ndure denne kvelden dyttet, slo, sparket og tok kvelertak på kvinnen. Ndure har også anmeldt samboeren for vold og biting, en anmeldelse som er henlagt.

– Vitner på mobilen

Tidligere i november - altså samme måned som voldsepisoden som førte til at politiet grep inn - skal Ndure ha dyttet kvinnen i bakken i hans leilighet i Akershus. Episoden kan bli sentral i saken, fordi to av kvinnens venninner skal ha sett hva som skjedde på «Facetime».

Disse skal senere vitne i retten.

– Jeg sto i gangen, og hadde dem på telefonen, men de sa ikke noe da. Han skulle ut, og jeg strakk meg for å gi ham en nøkkel. Da dyttet han meg, og de så at jeg falt. Det skjedde så plutselig, jeg skjønte ikke hva som kom, sier kvinnen.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen la i retten vekt på at kvinnen i avhør har fortalt at hun ble dyttet med to hender. I retten mandag sier kvinnen at hun ikke husker, og at det kan ha vært en hånd.

– Det er mye jeg har lyst til spørre om nå, men jeg skal la det ligge, sier Larsen.

– Det var bare å gi opp

Ndures tidligere samboer sliter med å holde tårene tilbake når hun snakker om de angivelige voldsepisodene. Etter hvert som hun skal fortelle om kvelden hun ringte politiet, blir det for mye.

– Den kvelden toppet alt. Han klikket totalt. Jeg satte meg ned på knærne, og sa: «Vær så snill, slutt», sier kvinnen gråtkvalt.

Hun forteller at Ndure da skal ha dyttet henne inn i en koffert, som hun pakket fordi hun skulle flytte ut. På knærne foran sprint-esset fryktet kvinnen at livet skulle ta slutt.

– Han løftet meg opp etter halsen. Det var et punkt der jeg så prikker, eller noe annet. Han holdt så hardt. Det var bare å gi opp, egentlig.

Hun forteller videre at Nudre deretter skal ha tatt telefonen hennes, og satt seg ned i en sofa for å gå gjennom innholdet. Kvinnen skal da ha tatt Ndures telefon, løpt ut av leiligheten, og brukt denne til å ringe politiet.

– Virket som en god mann

Den unge kvinnen inntok vitneboksen i Nedre Romerike tingrett mandag. Kvinnen, som er i begynnelsen av 20-årene, begynte å date Ndure i november 2013, etter å ha møttes gjennom felles bekjente.

– Han virket som en god mann da jeg først møtte ham. Jeg visste ikke hvordan det ville bli etter hvert, sier kvinnen.

Etter å ha forklart seg om flere voldsepisoder i rundt en time, bryter den unge kvinnen ut i kraftig gråt. Den fornærmede hevder hun flere ganger var redd for sitt eget liv i løpet av forholdet.

– Jeg hadde ikke sittet her i dag, om jeg ikke hadde vært redd for livet mitt. Det var så mye vold, at psykologen sa jeg hadde fått posttraumatisk stress av det forholdet. Jeg gikk ned i vekt, og hadde ikke lyst til å stå opp.

Hånd rundt hals på Valentines' Day

Ifølge den skjedde det første tilløpet til vold noen måneder etter at paret møttes, på Valentines' Day.

Kvinnen forteller at hun forsøkte å få med sprinteren på en date, men i stedet ble med ham på et stevne i Florø. På flyet begynte de to å krangle, fordi samboeren så at sprintesset hadde installert datingappen Tinder.

Etter en middag på kvelden, hevder kvinnen at Ndure skjelte henne ut på hotellrommet og holdt hånden rundt halsen hennes.

– Vi gikk til hotellrommet, og da klikket det for ham. Det var ingen andre til stede, bare oss.

– På et punkt sto jeg inntil en vegg. Han sto og holdt halsen min inntil veggen, og sa jeg ikke skulle blande meg i hva han holdt på med, sier kvinne om episoden som ikke er en del av tiltalen mot sprinteren.

– En helt annen person hjemme

Ndure er totalt tiltalt for seks tilfeller etter den såkalte familievoldsparagrafen, som omfatter vold og trusler. Ifølge kvinnen var den tiltalte sprinteren en helt annen person i offentligheten, enn han var privat.

– Han var alltid hyggelig blant folk, men en helt annen person hjemme. Det var en maske han tok av når han kom hjem.

Det var et sinne bare jeg så hjemme. Jeg lurte på om jeg var gal, og hvorfor ikke andre så det, sier kvinnen, som etter hvert ikke klarer å holde tårene tilbake.

I tillegg til gode prestasjoner på løpebanen, er Ndure for mange kjent for sitt gode humør i mediene. Ndure, iført grå dress, ville ikke snakke med pressen da rettssaken startet mandag morgen. På spørsmål fra dommeren svarte Ndure at han nekter straffskyld.

Larsen og Ek Sørensen i retten

I RETTEN: Politiadvokat Camilla Ek Sørensen og forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Hadde ingen verdighet

På en reise til Louisiana i USA i mars 214, der Ndure skulle på treningsleir, bodde paret i et noe avsidesliggende hus. Kvinnen forteller at Ndure etter en krangel skal ha sagt at det «ikke var noe problem å begrave henne i hagen».

– Da hadde kranglene blitt mer «heavy». Jeg skulle bli begravd i hagen. Hvis ikke var det ikke noe problem for ham å drepe min mor og søster, sier kvinnen fra vitneboksen.

I sitt innledende foredrag gjorde politiadvokat Camilla Ek Sørensen rede for at politiet innstilte på å tiltale Ndure for voldtekt. Dette punktet ble senere henlagt av statsadvokaten, men den fornærmede kvinnen hevder hun flere ganger hadde samleie med Ndure, uten å ønske det selv.

– Ingenting jeg gjorde var riktig, jeg følte ikke jeg hadde noen verdighet igjen. Ingenting, forklarte kvinnen.

– Oppgitt

Ifølge Ndures forsvarer mener sprinteren hans tidligere samboer burde husket mer enn hun gir uttrykk for i retten.

– Han blir veldig oppgitt over at fornærmede husker veldig dårlig, og at hun får betydelig hjelp til å huske ting som han ville forventet at hun husket, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen til NRK.

Ndure skal også være lettet over at forholdet tok slutt, ifølge Larsen.

– Han nekter straffeskyld fordi han mener han ikke har utøvd vold mot sin tidligere samboer. Det har vært håndgemeng mellom de to og han er veldig glad for å være ferdig med dette forholdet.

– Utover det er han ikke skyldig etter tiltalen, er hans syn, sier Larsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger