Forsvarer om kvelden Ndure ble kastet på glattcelle: – Det var håndgemeng

Mandag må en av Norges fremste friidrettsutøvere, Jaysuma Ndure, møte i Nedre Romerike tingrett, tiltalt for flere tilfeller av vold mot sin tidligere samboer.

Jaysuma Saidy Ndure

TILTALT: Jaysuma Saidy Ndure, kanskje mest kent som «Jays» er tiltalt for vold mot sin tidligere samboer. Her fra NM i friidrett i Haugesund i fjor, der Ndure tok gull på 100-meter.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Forsvarer Mette Yvonne Larsen i retten

KRITISK: Ndures forsvarer Mette Yvonne Larsen anklager politiet for å ha ødelagt bevis.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

I juli i fjor ble det kjent at Ndure (32) var tiltalt for seks tilfeller av vold og trusler mot eks-samboeren. Volden skal ha skjedd i Ndures leilighet og på utenlandsreiser i perioden januar til november 2014.

Ifølge tiltalen skal «Jays» ha slått, sparket, og truet med å drepe ekssamboeren eller noen i hennes familie.

Håndgemeng

Det var natt til lørdag 8. november i fjor at idrettsprofilen ble pågrepet satt i glattcelle. Denne kvelden mener politiet at Ndure dyttet, slo og sparket samboeren, før han tok kvelertak på henne og kalte henne «hore».

Etter at saken ble kjent skrev Ndure i et Facebook-innlegg at han han «aldri vil aldri slå en dame». Forsvarer Mette Yvonne Larsen sier Ndure gruer seg til å møte i retten.

– Han ser veldig negativt på det. Det tar fra ham konsentrasjonen og idrettsgleden. Likevel har han klart å trene, og hatt en OK dialog med friidrettsforbundet. Det har på en måte vært fint for ham å ha løpingen å tenke på, sier Larsen.

– Han mener han er uskyldig, men sier det har vært et håndgemeng den aktuelle natten, sier Larsen.

Nedre Romerike tingrett

RISIKERER FENGSEL: Ndure er tiltalt etter paragraf 219 i den gamle straffeloven, også kjent som familievoldparagrafen. Denne har en øvre strafferamme på fire år.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Motanmeldelse

Forsvareren har tidligere beskrevet forholdet mellom Ndure og fornærmede som «turbulent». Etter at tiltalen ble tatt ut, kom det frem at Ndure selv hadde anmeldt eks-samboeren for vold. Denne anmeldelsen ble senere henlagt.

– Det mener vi er feil, og vi er særlig kritiske til at politiet har destruert bevisene, sier forsvareren.

Hun sikter til at politiet ifølge henne har ødelagt materiale som kan dokumentere at Ndure ble bitt av samboeren kvelden han ble pågrepet.

Siv Hallgren

BELASTNING: Bistandsadvokat Siv Hallgren forteller at eks-samboeren ser frem til å bli ferdig med saken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Godt å bli ferdig

Siv Hallgren er bistandsadvokat for eks-samboeren i begynnelsen av 20-årene.

– Det er en belastning både å vente på en slik rettssak og være med på den. Samtidig blir det nok godt å komme i gang, og så å bli ferdig med denne delen av livet.

– Hva tenker hun om motanmeldelsen og at det kan bli et tema?

Camilla Ek Sørensen.

ORDKNAPP: Politiadvokat i Øst politidistrikt, Camilla Ek Sørensen, vil ikke forhåndsproserede saken i mediene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det kan det bli, men den saken er henlagt. Hun har forklart seg for politiet, og det kommer hun også til å gjøre i retten.

Risikerer fengsel

Ndure er tiltalt etter familievoldparagrafen i den gamle straffeloven, som har en øvre strafferamme på fire års fengsel.

Politiadvokat Camilla Ek Sørensen i Øst politidistrikt er ordknapp, men sier på generelt grunnlag at vold i nære relasjoner oppleves som «dramatisk for de fornærmede».

– Jeg vil at retten skal ta stilling til bevisene, og kommer ikke til forhåndsprosedere saken i mediene.

SISTE NYTT

Siste meldinger