NRK Meny
Normal

Navarsete tar gjenvalg som leder i Senterpartiet

(STOCKHOLM-NRK.no) Liv Signe Navarsete sier at hun tar gjenvalg som partileder i Senterpartiet på partiets landsmøte neste år.

Intervju med Liv Signe Navarsete rett etter innspilling av Skavlan. Intervjuer er Helge Carlsen.

Navarsete vil fortsette som leder

Navarsete sa dette under innspillingen av Skavlan i Stockholm i ettermiddag. Programmet blir sendt på NRK1 fredag kveld.

– Jeg har tenkt mye på det de siste ukene. Etter å ha snakket med familien har jeg kommet til at hvis partiet ønsker det, stiller jeg til gjenvalg, sier hun. Hun regner med at det vil komme opp forslag om andre gode kandidater.

Liv Signe Navarsete i studio saman med Fredrik Skavlan.

Liv Signe Navarsete og Fredrik Skavlan i studio i Stockholm.

Foto: Monkberry AS

– Hvis de stiller opp, er det helt greit. Da kan vi ta debatten, legger hun til.

– En pussig diskusjon

– Helt siden før jeg ble leder har det vært en pussig diskusjon om hvem som skal bli min etterfølger. På sikt blir det slitsomt, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete på Skavlan.

Hun sier at hun opplever å ha full tillit i partiet.

– Jeg føler jeg har stor tillit i partiet. Det er en viss utrygghet at det går en debatt om min etterfølger, men om vi går til kjernen vet vi at jeg ikke skal sitte i all evighet. Nå har jeg bestemt meg for å ikke kave meg opp over det lenger, sier hun til Fredrik Skavlan.

Skavlan-innspilling i Stockholm.

Fra innspilllingen av fredagens Skavlan i Stockholm torsdag. Liv Signe Navarsete til venstre.

Foto: Monkberry AS

Vil jobbe med ledelse

Hun gjør det klart at hun skal jobbe med ledelse og hvordan hun møter folk. Det er forskjell på en opphetet debatt rundt et rødvinsglass med mine venner i Sogn og en politisk debatt.

– Når folk stiller spørsmål ved min integritet blir jeg veldig såra. Noen reagerer med å felle noen tårer, mens jeg blir stram i maska, sier hun. Men legger til:

–Jeg er også veldig lett å glede.

På spørsmål fra Fredrik Skavlan om lynnet hennes passer i politikken, svarer hun dette:

– Jeg har aldri gått politikerskolen, men har levd det samme livet som millioner av andre hverdagsmennesker i de nordiske landene. Så kom jeg rett i en lederstilling i 30-årene. Jeg gikk aldri gardene i organisasjonen, og da har jeg aldri gått opplæring i å være i politikken.

Ulike regler

Skavlan lurte også på om det er ulike regler for menn og kvinner med makt.

– Ja, for når menn slår i bordet er de mandige og bestemte. Men når vi kvinner gjør det blir vi kjeftesmeller og hurper. Jeg husker alle medieoppslagene om Gros temperament. Det er fortsatt mindre spillerom for oss kvinner, svarer hun.

– Hadde det vært annerledes om Sandra Borch ble utskjelt av en mann?

– Det kunne ha blitt oppfattet annerledes.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam kommenterer Liv Signe Naversetes (Sp) beslutning om å stille til gjenvalg som partileder i 2013.

VIDEO: Magnus Takvam kommenterer

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam sier at Navarsete står fram nå for å stanse spekulasjonene i mediene om hun tar gjenvalg eller ikke, og at hun ikke kunne la spekulasjonene holde på lenger.

Han mener det ikke er tvil om at det både personlig og politisk er spenninger mellom Navarsete og Ola Borten Moe, men at begge representerer miljøer i partiet som de begge må ha med seg. De kan ikke kaste den ene ut, for da vil det bli splittelse og uro i partiet, sier han.

Frisk blåst

Sandra Borch

Sandra Borch er leder i Senterungdommen.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Det har blåst friskt rundt Liv Signe Navarsete de siste dagene. Aller sist gjelder det den åpne konflikten med leder i Senterungdommen, Sandra Borch. Denne striden synes nå å være over etter at Navarsete kom med en uforbeholden unnskyldning på partiets sentralstyremøte tirsdag denne uken.

I dag sa Sandra Borch at hun tror Liv Signe Navarsete vil bli sittende som leder også etter 2013, og at hun vil støtte hennes kandidatur.

LES OGSÅ: No gjev Sandra full støtte til attval av Liv Signe

LES OGSÅ: Trygler Ola Borten Moe om å kjempe om lederplassen i Sp

En ringerunde NTB gjorde til medlemmene av sentralstyret i Senterpartiet tidligere denne uken, synliggjorde bred støtte til partilederen. En lignende runde som Klassekampen har foretatt blant partiets fylkesledere gir samme resultat.

Ola Borten Moe

Ola Borten Moe er nestleder i Senterpartiet.

Foto: Johansen, Geir Otto / NTB scanpix

Det blir like fullt spekulert mye om Navarsetes forhold til nestleder og olje- og energiminister Ola Borten Moe. Borten Moe har sagt klart nei til fire nye år på Stortinget, og mange har ment å vite at dette skyldes blant annet at han er misfornøyd med Navarsete.

Vil gjøre andre ting

Offentlig avviser han dette, og sier at han tar en pause fra Stortinget for å gjøre andre ting, og at dette ikke er et endelig farvel til politikken. Han vil fortsette som nestleder i partiet, sier han.

Statsråden er populær blant mange i Senterpartiet, først og fremst i Trøndelag. Han avviser at det er aktuelt å utfordre Navarsete til lederduell, men det har ikke stanset spekulasjonene i pressen.

Beholder Vigdenes

Den siste tiden har det vært mye snakk om en uenighet mellom Navarsete og Borten Moe om oljestatsrådens rådgiver Ivar Vigdenes. Navarsete har ønsket å bytte ut Vigdenes, men har nå gitt etter i dette spørsmålet.

Vigdenes beholder jobben sin , og Navarsete sier at hun setter partiet først. Hun sier at hun vil bidra til å samle heller enn å splitte.

LES OGSÅ: Senterpartiets sterke temperament

LES OGSÅ: Borch: Prøvde å ringe Navarsete Navarsete: Det stemmer ikke

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger