Hopp til innhold

Narkotikabruk i Oslo: Utelivsbransjen opplever å bli straffet hardere enn personen de angir

En av fire er dopet ute på byen i Oslo, ifølge en ny undersøkelse. Utelivsbransjen kvier seg å melde fra til politiet i frykt for å selv bli straffet.

UTESTED BLÅ

UTESTEDET BLÅ (Illustrasjon): Utestedet Blå i Oslo er et av utestedene som er med på oppropet mot et bedre samarbeid med politiet om narkotikabruken på byen i Oslo.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Folkehelseinstituttet har testet narkotikabruken blant gjestene på utestedene i Oslo. Undersøkelsen viser at 1 av 4 hadde fått i seg narkotika i løpet av de siste to døgnene.

En av sju testet positivt på kokain, like mange på cannabis. To prosent hadde brukt MDMA, amfetamin eller ecstasy.

I Sverige har de innført et samarbeid mellom helsemyndigheter, politi og utelivsbransjen for å få bukt med narkotikaproblemer i utelivet. Nå vil utelivsbransjen i Norge få i gang et tilsvarende prosjekt.

Illustrasjon: Narkobruk i Oslo
Foto: Glen Imrie / NRK

Etterlyser bedre samarbeid

Ola Smith-Simonsen driver utestedet Jæger i Oslo og har tatt initiativ til å danne stiftelsen Utesteder Mot Narkotika, som er et samarbeid mellom 21 utesteder i Oslo. Ønsket er å få i gang et langt bedre samarbeid med politiet.

– Vi opplever at ting kan bli langt bedre enn det er i dag. Utestedene i Oslo opplever å bli straffet hardere av politiet enn personen de angir for narkotikabruk. De tør ikke melde fra i frykt for å miste bevillingen, sier han.

Smith-Simonsen føler utelivsbransjen sitter igjen med alt ansvaret, selv om rusmiddelbruken ofte ikke forekommer på deres område.

Små og store tiltak

Utelivsbransjen har iverksatt flere små og store tiltak for å få bukt med problemet, blant annet kontroll på bortgjemte steder, slik som toaletter, og utvisning av personer.

– Det er et komplekst bilde. Vi kan ikke bare anklage en person for å være ruset på noe. Det de har gjort i Sverige for å ta tak i problemet er kursing av ansatte. Samtidig har de en god dialog med politiet. Det er en suksessformular vi vil få til i Oslo, sier han.

Illustrasjon: Narkobruk i Oslo
Foto: Glen Imrie / NRK

– Skal ikke være skummelt

Lasse Johnsen

ER TIL STEDE: Lasse Johnsen forteller at politiet er på utestedene i Oslo hver helg, både i uniform og i sivil bekledning. Det gjøres pågripelser hver helg.

Foto: PRIVAT

Leder Lasse Johnsen for utelivsgruppen i Oslo politidistrikt forteller NRK at de gjennom en årrekke har opparbeidet et godt samarbeid med utelivsbransjen. Han oppfordrer utestedene til å ta kontakt med politiet om narkotikabruk.

– Det skal ikke være skummelt å ta kontakt med politiet. Det er ikke mange steder som har blitt stengt på grunn av dette, men ignorerer man problemet i stedet for å bekjempe det, kan det få konsekvenser, sier han.

Hver eneste helg er politiet på utestedene i Oslo både i uniform og i sivile klær for å avdekke kriminalitet.

Inviterer til møte

Bent Høie

INVITERER TIL MØTE: Bent Høie vil invitere utelivsbransjen, politisk ledelse og instanser i Sverige til et møte for å slå ned på narkotikabruk på utestedene i hovedstaden.

Foto: NRK

Helseminister Bent Høie mener dette er et problem som i større grad må tas på alvor. Han vil invitere utelivsbransjen og politisk ledelse i de fem største byene i Norge på et felles møte for å diskutere tiltak.

Han vil også invitere de rette instansene i Sverige til å dele deres erfaringer.

– Samarbeidet i dag oppleves som godt i de store byene når det kommer til alkohol, men tallene i undersøkelsen forteller oss at vi må utvide samarbeidet. Står vi sammen har vi en mulighet til å slå ned på dette, sier han.

Ordenssjef Robert Thorsen ved Sentrum politistasjon i Oslo kjenner seg ikke igjen i at politiet ikke har ønsket et samarbeid med bransjen. Han hilser et enda tettere samarbeid velkomment.

– Politiet kan ikke få bukt med narkotikabruken alene, men er avhengig av et godt tverrfaglig samarbeid. Sverige er et godt eksempel på dette. Vi stiller gjerne på et møte. Vi må stå sammen i dette arbeidet så publikum skal oppleve et godt og trygt uteliv, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger