Hopp til innhold

Advarer etter narkotesting: – En av fire er dopet på byen i Oslo

OSLO SENTRUM (NRK) Narkotiske stoffer som kokain, cannabis og MDMA er helt vanlig blant folk på byen i hovedstaden, ifølge ny forskning.

UtelivOslo

PÅ BYEN: Ny forskning viser at en stor del av gjestene på byen i Oslo er påvirket av narkotika. Bildet er tatt ved et tilfeldig utested i Oslo sentrum.

Foto: Marit Gjellan / NRK

– Folk på byen i Oslo har et vesentlig høyere rusmiddelforbruk enn befolkningen for øvrig, sier forsker Anne Line Bretteville-Jensen ved Folkehelseinstituttet.

Bretteville-Jensen

OVERRASKET: Forsker Anne Line Bretteville-Jensen

Foto: NRK

Hun har sammen med flere andre forskere tatt spyttprøver av og intervjuet ungdom og unge voksne på utsteder i Oslo. Prøvene viste at 1 av 4 hadde fått i seg narkotika i løpet av de siste to døgnene.

En av sju testet positivt på kokain, like mange på cannabis. To prosent hadde brukt MDMA, amfetamin eller ecstasy.

– Vi ble overrasket, vi har aldri sett så høye tall i en undersøkelse før, sier Bretteville-Jensen.

Illustrasjon: Narkobruk i Oslo
Foto: Glen Imrie / NRK

Utestedene i undersøkelsen er fordelt over hele hovedstaden, slik at resultatet er representativ for utelivet generelt og ikke et spesielt miljø, ifølge forskerne.

– Ikke så farlig

Musikken pumper, lysene er senket og stemningen høy når NRK besøker et tilfeldig utested i Oslo sentrum en fredagskveld. Øl, vin og sprit flyter blant feststemte gjester, men det gjør også ulovlige rusmidler, ifølge gjestene vi snakker med. Mange forteller at de har prøvd narkotika flere ganger.

– Det er ikke så farlig, man får interessante tanker av det, sier en mann i 20-årene om cannabis.

– Det med kokain er at man blir sånn kjekk og grei, men man vil ha mer av det hele tiden og det er jo ingen god ting, sier en mann i starten av 40-årene til NRK.

Illustrasjon: Narkobruk i Oslo
Foto: Glen Imrie / NRK
Illustrasjon: Narkobruk i Oslo
Foto: Glen Imrie / NRK

Konsekvenser

Bretteville-Jensen sier all rusmiddelbruk innebærer risiko for å havne i situasjoner man ellers ikke ville havnet i som voldsepisoder, uønsket sex og skader.

– På lang sikt kan man få problemer med jobb, skole og avhengighet. Selv bruk hver fjerde uke vil gi risiko for problemer man ellers ville unngått, sier hun.

Bretteville-Jensen viser til Sverige hvor de har innført et samarbeid mellom helsemyndigheter, politi og utelivsbransjen for å få bukt med narkotikaproblemer i utelivet.

– I Norge har vi lenge hatt fokus på samarbeid med utelivsbransjen når det gjelder alkoholbruk, men vi burde også fokusere på illegale stoffer.

Hun forteller at det i Sverige er gjort praktiske ting på utesteder, som å forandre belysning, og fjerne toalettseter.

– Vakter og ansatte blir lært opp til å kjenne igjen rusbrukere. Erfaringene har vært positive, sier Bretteville-Jensen.

Urovekkende

Sturla Johansen

UROVEKKENDE: Sturla Johansen i Rustelefonen

Foto: Rustelefonen

Seksjonsleder i råd-, veiledning og informasjonstjenesten Rustelefonen, Sturla Johansen, sier funnene i undersøkelsen er potensielt urovekkende. Han tror det er snakk om en gruppe som antakeligvis ikke oppfatter selv at de har et rusproblem.

– Spørsmålet er hvor ofte man gjør dette. Skjer det hver gang du er på byen, da vil jeg si du er i ferd med å få et problem.

Illustrasjon: promille
Foto: Glen Imrie / NRK

AKTUELT NÅ