Hopp til innhold

Næringsministeren om Vimpelcom-saken: – Vi har ikke kommet til bunns i dette

Næringsministeren fikk en orientering av Telenors styreleder etter at Vimpelcom i forrige uke innrømmet korrupsjon.

Monica Mæland

IKKE OVER: Monica Mæland søker flere svar om Telenors rolle i Vimpelcom-saken.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Denne saken må vi ta lærdom av, sa Gunn Wærsted, styrelder i Telenor, da hun kom ut fra møtet med næringsminister Monica Mæland

Hun ville ikke være veldig konkret på hva Telenor eventuelt kunne gjort annerledes og henviste til en ekstern rapport som Telenor har bestilt.

– Da vil få konklusjoner og kan gi svar på de spørsmålene dere stiller. Nå har vi bare gitt en orientering på bakgrunn av avtalen mellom Vimpelcom og myndighetene i Nederland og USA, sier Wærsted.

– Alle kort må på bordet

Bakgrunnen er at delvis Telenor-eide selskapet Wimpelcom innrømmet i forrige uke korrupsjon og vedtok en bot på 795 millioner dollar for måten de kom inn på det usbekiske telemarkedet. Næringsdepartementet er største eier i Telenor og næringsminister Monica Mæland ønsket en redegjørelse fra Telenor og styreleder Gunn Wærsted etter Vimpelcom-innrømmelsene.

I rettsdokumentene etter forliket mellom Nederlandske myndigheter og amerikanske justisdepartementet står det blant annet at personer i Vimpelcom-styret kjente til at teleselskapet overførte penger til et selskap kontrollert av Gulnara Karimova, datteren til den usbekiske presidenten, Islom Karimov. Det står videre at styremedlemmene var klar over at det var en nødvendighet for å komme inn på usbekiske markedet.

– Vi er opptatt av å finne ut hvordan dette kunne skje og vil få alle kortene på bordet, sier næringsminister Mæland.

Hun understreker at forliket mellom Vimpelcom og myndighetene i Nederland og USA ikke omhandler Telenors rolle i saken. Mæland venter også på den eksterne rapporten som Telenor har bestilt.

– Vi har ikke fått den eksterne gjennomgangen og saken er også under politietterforskning. Vi har ikke kommet til bunns i denne saken, sier hun.

Ser alvorlig på opplysningene

Gunn Værsted ga på møtet en orientering som også er sendt i brevs form fra Telenor til departementet. I dokumentet Wærsted henviser til står det blant annet:

«Som selskap tar vi lærdom av denne saken og ser at Telenor som aksjonær kunne ha fulgt opp eierskapet i VimpelCom bedre i denne perioden».

Videre står det at: «Telenor ser alvorlig på opplysningene som framkommer av avtalene og går nå grundig gjennom dokumentene fra myndighetene».

Telenors konsernsjef Sigve Brekke sa det samme da Vimpelcom-innrømmelsene ble kjent.

Tidligere toppsjef i Vimpelcom, Jo Lunder, er fortsatt siktet for korrupsjon, selv om hans forsvarer Cato Schiøts mener rettsdokumentene etter forliket frikjenner Lunner.

Telenor har besluttet å selge sin eierandel i Vimpelcom.

AKTUELT NÅ