Naboer tipset om overgrepssiktet (66) ett år før han ble pågrepet

Bekymrede småbarnsforeldre varslet politiet om hordalendingen lenge før han ble stanset. Mens tipsene ble lagt bort, bestilte han nettovergrep fra Filippinene.

Overgrepssiktet hordalending

I en leilighet på Filippinene fant politiet et bilde av den 66 år gamle hordalendingen. Han har innrømmet at han bestilte direktesendte overgrep av barna.

Foto: NBI

Forrige uke kunne NRK fortelle at den 66 år gamle hordalendingen overførte store pengesummer til en familie som organiserte nettovergrep av 27 barn på Filippinene.

I august 2015 pågrep politiet ham i Norge etter tips om upassende oppførsel på et nettsted for barn.

Men allerede høsten 2014 ble lensmannen i hjembygda tipset.

Snakket engelsk

I et boligområde hvor det bor flere barn, skal naboene ha fattet mistanke til 66-åringen da de hørte at han snakket engelsk med barn på internett.

Et vindu i mannens bolig sto åpent, og det var derfor enkelt å høre hva som ble sagt.

En nabo sier til NRK at de sendte en bekymringsmelding til lensmannen i vestlandsbygda i september 2014.

Senere samme høst skal naboene ha overhørt hordalendingen da han prøvde å forklare hvordan man laster ned noe på internett.

Bekymringssamtale

Politiet bekrefter overfor NRK at de mottok bekymringsmeldingene, og at de gjorde en vurdering i samråd med påtaleansvarlig.

– Vi kom frem til at det ikke var grunnlag for å gå til ransakelse eller pågripelse, sier lensmannen i bygda til NRK.

Men politiet innkalte 66-åringen, som nå siktet for overgrep på 27 filippinske og 40 norske barn, til en bekymringssamtale.

– Vi hadde en samtale med ham lensmannskontoret. Han ble gjort kjent med at det var kommet inn bekymringsmeldinger, men han benektet alt. Han mente bekymringene var grunnløse.

Den siktedte overførte penger jevnt fra 2012 til 2015, med unntak av 2013 da han var fengslet. Graf.

Den siktede overførte penger jevnt fra 2012 til 2015, med unntak av 2013 da han var fengslet.

Reagerte på oppførselen

I 2013 ble han dømt til 10 måneders i fengsel for oppbevaring av overgrepsbilder- og filmer av barn. Dette var kjent for flere av naboene.

Siktede har i enkelte perioder bodd i Bergen, men bodde også tidligere i den lille bygda. Mannens oppførsel, spesielt overfor barn i bygda, har over mange år uroet flere i lokalmiljøet.

Overgrepssiktet nordmann

STILLE OG ROLIG: 66-åringen blir beskrevet som en stille og rolig kar. Han bodde i perioder i Bergen.

Foto: Privat

Til tross for at 66-åringen tidligere er domfelt for overgrepsbilder, var han ikke under noen form for spesiell oppsikt.

– Han var ikke i alltid i bygda, og er stille og rolig kar. I perioder bodde han i Bergen, og sånn sett var han ikke en person du ofte ser.

– Slett politiarbeid

Flere naboer synes politiet har gjort en slett jobb i denne saken.

Forstår du at de ikke er fornøyd med politiets innsatts i denne saken?

– Ja, det skjønner jeg, men politiet må gjøre sin vurdering, og dette var en vurdering som ble gjort i fellesskap med en påtalejurist. Der og da fremsto det som det riktige å gjøre, sier lensmannen.

Lensmannen har også forståelse for at naboene var redde for ungene sine. Han skulle ønske at politiet hadde mer å gå på den gang.

Da kunne vi ha startet tidligere. Vi gjorde en vurdering ut ifra det vi hadde. I ettertid skulle jeg ønske at vi hadde hatt mer å gå på.

66-åringen sitter nå varetektsfengslet. Han innrømmer å ha betalt for direkteoverførte overgrep på Filippinene, men nekter for å ha truet barna til å gjøre de seksuelle handlingene på seg selv og hverandre.

I slutten av mai utvidet politiet siktelsen til å gjelde seksuelle overgrep mot 40 norske barn. Politiet mener mannen skal ha delt videoene fra Filippinene med norske barn.

Forsvareren sier han erkjenner å ha vist frem filmene, men at han bestrider å ha oppfordret norske barn til å utføre lignede handlinger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger