Dømt til åtte års fengsel for overgrep mot over 60 barn

Den 66 år gamle mannen fra Austevoll funnet skyldig i nettovergrep mot 62 barn. – Det er en svært god og omfattende dom, sier aktor.

Overgrepssiktet hordalending

Hjemme hos en filippinsk familie fant politiet et bilde av mannen. Hordalendingen skal ifølge tiltalen ha betalt familien for direktesendte overgrep av barna i huset.

Foto: NBI

Mannen som sto tiltalt for nettovergrep mot 42 norske og 20 filippinske barn, er i Bergen tingrett dømt til åtte års fengsel.

Mannen er dømt på alle seks tiltalepunkter.

Mannen er dømt for å ha instruert 20 filippinske barn til å utføre seksuelle handlinger på hverandre, mens handlingene ble filmet og direktesendt på nettet. Enkelte av barna er under 14 år.

Vanskelig å sammenligne med andre saker

Saken mot 66-åringen er den første av en rekke omfattende saker som kommer for norsk rett de neste årene.

– Det er jo en svært omfattende sak, og er det ikke mye å sammenligne med. Så man leter etter et passende nivå, sier aktor Marit Bakkevig.

Marit Bakkevig

FORNØYD: – Jeg synes det er en svært god og omfattende dom, sier statsadvokat Marit Bakkevig, som er aktor i saken.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Hun er fornøyd med dommen.

– Jeg synes det var vanskelig å komme frem til hva jeg skulle nedlegge som påstand, og jeg er således fornøyd med at retten har bedømt forholdene på samme måte som påtalemyndigheten har gjort, sier Bakkevig.

– For streng straff

Forsvarer Gisle Didriksen sier at hans klient mener straffen er for streng.

– Han har tatt betenkningstid, og vil benytte tiden til å vurdere om dommen skal ankes, både med hensyn til¨deler av skyldsspørsmålet og straffespørsmålet, sier Didriksen.

Overførte 200.000 kroner

Dommen beskriver at mannen har kommandert enkelte av barna med banneord og annet krenkende språk. Kommunikasjonen foregikk på engelsk gjennom direktesendte Skype-videoer.

Mot dette skal han ha betalt store pengesummer. Til en familie skal han ha overført omtrent 200.000 kroner. Derfor er mannen også dømt for grov menneskehandel. Retten skriver at mannen har «visst at de mindreårige ofrene og deres familier var fattige, slik at de var avhengig av de penger han betalte for de seksuelle handlingene».

Retten mener at han ikke bare var en mottaker av en tjeneste, men at han selv har organisert overgrepene, og at alt skjedde etter hans instruks. I dommen står det at dette er en «kynisk utnytting av fattige barn som er avhengig av de inntekter overgrepene har gitt dem».

I Norge har mannen hatt kontakt også med 42 norske barn, som blant annet er blitt lurt til å kle av seg foran kamera.

I dommen skriver retten at det store antallet fornærmede har betydning på straffen, og at lovbruddene har skjedd over tid og med vilje.

Et av barnerommene i huset Kripos aksjonerte mot på Filippinene

FANT HUSET: Et av barnerommene i huset filippinsk politi aksjonerte mot. Aksjonen skjedde etter at Kripos lokaliserte huset i en mindre by nær Manila.

Foto: Kripos

Ga rabatt for tilståelse

Han har brukt mye tid og ressurser på å få gjennomført de seksuelle overgrepene, står det i dommen.

Aktor Marit Bakkevig ba om åtte års fengsel for 66-åringen. Hun mente at overgrepene isolert sett hadde ført til enda høyere straff, argumenterte hun i sin prosedyre under saksføringen. Retten mente at han kunne fått ni års fengsel, men gir ham strafferabatt på et år på grunn av tilståelsene han kom med.

Mannens forsvarer Gisle Didriksen vil ikke kommentere saken.

– Jeg har nettopp fått dommen og ikke lest den ennå, sier Didriksen.