Normal

Nå kan du ende i minus med banksparing

Den lave renta gjør at tradisjonell banksparing ikke lønner seg. Student Robert Andersen betaler heller ned på boliglånet.

Studenter om banksparing

ULIKE: Robert Andersen, Stine Innerdal og Anders Benestad har forskjellige måter å spare på.

Foto: Linda Reinholdtsen

Den nominelle renta er lav, prisstigningen fortsetter og det er 27 prosent i skatt på renteinntekter. Det er tre gode grunner til å sette pengene dine et annet sted enn på høyrentekontoen. På sikt kan du faktisk tape kjøpekraft og dermed ende opp i minus når du skal bruke pengene dine, sammenlignet med da du satte dem på kontoen.

– Tar vi med disse forholdene så kan du ende opp med en negativ realrente, sier Rolf Mæhle, fagsjef i Finans Norge.

– Du blir rett og slett litt fattigere for hver dag, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Maria Setsaas.

Likevel er det flere som holder seg fast til banksparing. Det er over 1000 milliarder på bok, mot bare 135 milliarder kroner i aksje- og kombinasjonsfond.

– Mange er trygghetssøkende og tenker sikkerhet. Men man må tenke sikkerhet i en utvidet forstand. Sikkerhet innebærer et ønske om at pengene skal vokse til at kjøpekraften er minst det samme som da du satte dem inn, sier Mæhle.

I en park i sommervarmen i Oslo møter NRK noen studenter som sparer på ulike måter. Stine Innerdal liker å ha pengene på sparekontoen.

– Det er godt å ha de pengene i bakhånd. Så lenge jeg har de fem tusen kronene på konto, så kan jeg fortsatt bruke dem. Jeg vet at jeg alltid har de pengene, sier Innerdal.

Spar ved å betale ned gjeld

Maria Setsaas

- BETAL LITT EKSTRA: Maria Setsaas mener det er lurt å betale ned på boliglånet.

Foto: Presse

Robert Andersen er økonomistudent og har kjøpt seg sin første bolig. Han har ikke mange oppsparte midler, men betaler ned på boliglånet.

– Jeg har ikke avdragsfrihet og betaler fullt lån allerede, sier Andersen.

Det er en god idé ifølge Setsaas. Hun mener man bør betale ned enda litt mer hvis man har mulighet.

– De med størst gjeldsbelastning, ofte unge som er nyetablerte på boligmarkedet bør virkelig benytte seg av tider med lave renter for ekstra nedbetaling, sier hun.

La oss si at du har to millioner kroner i boliglån og betaler ned lånet med 1500 kroner i måneden. Med dagens renter vil du korte ned betalingstiden med fire år.

Uforutsette utgifter

Selv om bankinnskudd ikke er den mest lønnsomme sparingen nå, betyr det ikke at du skal ta ut alle pengene fra sparekontoen.

– Jeg anbefaler at man har minst to månedslønner på en sparekonto for å sikre uforutsette utgifter som for eksempel verkstedsregning på bilen eller utgifter som påløper etter en tur med hunden til veterinæren, sier Setsaas.

Men for langsiktig sparing råder økonomene å gå bort fra den tradisjonelle banksparingen.

– For de med godt nedbetalte boliger og god privatøkonomi er det mulig å ta større risiko ved å plassere deler av sparingen i ett eller flere aksjefond, med for eksempel en månedlig spareavtale, sier Mæhle.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger