Nå har Stortinget innført nye reiseregler

STORTINGET (NRK): Forrige uke innførte Stortinget strengere krav til dokumentasjon for stortingsrepresentantenes tjenestereiser.

Muntlig spørretime

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H).

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

NRK kan i dag fortelle at Frps stortingsrepresentant Helge André Njåstad har tatt med familien på flotte hoteller, og fått reisene dekket av Stortinget ved å ha korte jobbmøter.

Også i fjor ble det avslørt en rekke forhold rundt stortingsrepresentanters reiseregninger, blant annet hvordan Frp-representant Mazyar Keshvari ifølge Aftenposten sendte udokumenterte reiseregninger for til sammen 290.000 kroner.

I november vedtok Stortingets presidentskap å innføre nye, strengere regler for dokumentasjon av tjenestereiser i Norge.

Representanten bestemmer selv

Fremskrittspartiets Morten Wold, som er Stortingets andre visepresident, sier at det fortsatt vil være opp til representantene selv å avgjøre om en reise er nødvendig eller ikke. Han understreker at «Njåstad har holdt seg innenfor regelverket» med sine reiseregninger.

Morten Wold

Morten Wold (Frp) er sitter i presidentskapet som Stortingets andre visepresident.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Mener du reglene dere har nå, er gode nok?

– De er gode nok, forutsatt at alle representantene utviser godt skjønn og har Stortingets beste og vårt omdømme fremst i pannebrasken, sier Wold.

– Det er ikke noe vanlig arbeidstakerforhold mellom en representant og Stortinget. En representant står til syvende og sist ansvarlig overfor sine velgere. Det er 169 representanter her, og de aller fleste av oss klarer å håndtere det på en forbilledlig måte, utdyper han.

Må dokumentere

De nye reglene, som trådte i kraft 1. januar, innebærer at representantene må dokumentere reisen med invitasjon, program, e-poster eller annet som viser at han eller hun faktisk har reist. Hvis det ikke er mulig, skal representanten oppgi en kontaktperson.

Før de nye reglene trådte i kraft, var det nok for stortingsrepresentantene å sende en reiseregning med bilag og egen signatur på for å få reisen dekket.

Stortingsrepresentanter får i utgangspunktet dekket utgifter til tjenestereiser i Norge uten godkjenning på forhånd, ifølge Stortingets retningslinjer. Dersom man har private ærend på turen, må man dekke merkostnadene for dette selv – noe også Njåstad sier han har gjort.

Hans Fredrik Grøvan orienterer om KrFs holdning i saken om objektsikring.

Helge André Njåstad (Frp).

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Var ikke invitert

Njåstad har blant annet sendt reiseregning på 2666 kroner for en reise til en båtfestival i Bergen sammen med sønnen sin. Njåstad var ikke invitert til festivalen.

– Jeg fulgte MS Sunnhordland på turen til Bergen. Det er et viktig kystkulturarrangement, og jeg syns det er viktig at vi stiller opp og hedrer kystkulturen. Jeg hadde også møte med næringslivsfolk utover den kvelden, sier Njåstad selv om turen.

Reglene ble vedtatt kort tid etter avsløringene om Keshvaris reiseregninger, og etter «en vurdering av regelverket for dekning av representantenes tjenestereiser», skriver presidentskapet i en e-post til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger