Normal

Myhre ber Røde Kors avklare Taliban-holdning

Stortingsrepresentant Peter N. Myhre (Frp) ber Røde Kors avklare om de vil at Norge skal anerkjenne væpnede grupper som Taliban. – Myhre tar feil, svarer hjelpeorganisasjonens folkerettsjef.

Taliban-krigere på en åsside ved Maydan Shahr i Wardak-provinsen vest for Kabul i 2008

Taliban-krigere på en åsside ved Maydan Shahr i Wardak-provinsen vest for Kabul i 2008 (Arkivfoto).

Foto: STR / Afp

Myhre reagerer sterkt på at Røde Kors i et brev til utenriksministeren og forsvarsministeren Norge ber om å gå i bresjen for å anerkjenne væpnede grupper som stridende.

Røde Kors ønsker å gjøre væpnede grupper som Taliban ansvarlige for å følge krigens folkerett, som blant annet skal beskytte sivile i krig.

Peter N. Myhre

– Taliban er en organisasjon som bomber skoler fordi jenter får undervisning der. Dette vil Røde Kors anerkjenne? spør stortingsrepresentant Peter N. Myhre (Frp).

Foto: Fremskrittspartiet

– Jeg måtte sjekke kalenderen da jeg leste dette. Jeg trodde det var 1. april, sier Myhre, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen, til NRK.

– Taliban er en organisasjon som bomber skoler fordi jenter får undervisning der. Dette vil Norges Røde Kors anerkjenne? spør Myhre.

Vil ha aksept for regler

– Vi snakker ikke om at vi skal anerkjenne alle overgrep Taliban står bak, sier folkerettsjef Mads Harlem i Norges Røde Kors til NRK.

– Vi snakker om at myndighetene i Norge og andre land bør anerkjenne grupper som Taliban etter krigens folkerett, slik at de følger opp de regler og forpliktelser som gjelder i strid, forklarer han.

– Myndighetene skal kriminalisere Taliban for å angripe sivile, men bør ikke kriminalisere dem for å angripe stridende, legger folkerettsjefen til.

Tilgangen trues

Røde Kors har skrevet brevet som nå er sendt til utenriksministeren og forsvarsministeren.

Her forklarer de at Røde Kors i dag ofte viser til folkeretten for å få tilgang med humanitær hjelp i krigssonen. Men tilgangen trues når myndighetene kriminaliserer handlingene til de væpnede gruppene etter det samme regelverket.

Statene må ta inn over seg at det finnes nye aktører på slagmarken, slik som Al Shabaab i Somalia og opprørsstyrkene i Libya, mener folkerettsjefen i Norges Røde Kors.

– For å dra en parallell: Opprørsstyrkene i Libya har nå tatt over kontrollen i landet. Det ville ha oppstått en merkelig situasjon nå hvis myndighetene i flere land hadde kriminalisert disse styrkene fordi de fra starten av var å anse som væpnede grupper, forklarer Harlem.

Skriver brev

Men Myhre i Frp rister på hodet av brevet fra Røde Kors.

– Taliban er en renheklet terrororganisasjon. De har ingen omsorg for sivilbefolkningen og har minimal støtte i Afghanistan, sier stortingsrepresentanten.

(Saken fortsetter under bildet)

Libyske opprørere ved frontlinjen til Sirte

Røde Kors mener verdens stater må ta inn over seg at det finnes nye aktører på slagmarken, som opprørsstyrkene i Libya (bildet).

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Han viser til redegjørelser om Afghanistan han har fått som stortingspolitiker, hvor det blir antydet at Taliban har støtte av rundt 20 prosent av landets befolkning.

– Jeg velger å tro at brevet fra Norges Røde Kors er et arbeidsuhell fra Harlems side.

Nå vil Myhre i et eget brev til Norges Røde Kors be organisasjonen avkrefte at innholdet i brevet er deres offisielle holdning.

– Offisiell linje

– Det må han gjerne gjøre. Men jeg kan forsikre om at dette er den offisielle linjen til Røde Kors både i Norge og internasjonalt, sier Harlem.

– Det vi sier, er at vi må prøve å få grupper som Taliban til å respektere regelverket som gjelder i konflikt. Da nytter det ikke at statene kriminaliserer disse gruppene, sier han.

– Skal vi inn i områdene som Taliban kontrollerer for å gi humanitær hjelp, må vi få dem til å forstå krigens folkerett, som skal skape humanitet, fastslår Harlem.

(Saken fortsetter under bildet)

Taliban-krigere

Peter N. Myhre mener det vil være uheldig for Røde Kors hvis det fester seg et inntrykk av at organisasjonen vil anerkjenne Taliban som en stridende gruppe.

Foto: SAEED ACHAKZAI / Reuters

Mener Myhre tar feil

Myhre mener det vil være uheldig for Røde Kors hvis det fester seg et inntrykk av at organisasjonen vil anerkjenne Taliban som en stridende gruppe etter folkeretten.

– Da vil en krone til Røde Kors fremstå som en krone til Taliban, sier Myhre.

– Jeg vet ikke om Myhre helt har forstått hva Røde Kors driver med i Afghanistan. Det handler ikke om å hjelpe Taliban, men om å hjelpe sivilbefolkningen, svarer Harlem.

Myhre tror på sin side at en anerkjenning av Taliban vil være tilnærmet nytteløs i bistandsarbeidet.

– Vi har ingen grunn til å tro at Taliban har et ønske om at internasjonale organisasjoner kommer til i Afghanistan, sier stortingsrepresentanten.

Også dette blir skivebom, mener Harlem.

– Dette er direkte feil. Vi er inne i Taliban-kontrollerte områder også i dag, avslutter folkerettsjefen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger