Mumbai-kopi skremmer Europa

Det påstått planlagte angrepet mot Jyllands-Posten får Europas sikkerhetsorganisasjoner til å fryse på ryggen. De venter lignende angrep også andre steder.

Terror i Mumbai

Angrepet i Mumbai i november 2008 kostet 174 mennesker livet.

Foto: David Guttenfelder / Ap

Det er slutten av november 2008 og moldenseren Arne Strømme (56) og kjæresten Line Kristin Woldbeck sitter på restauranten Leopold i Mumbai i India. Plutselig åpner terrorister ild inne på restauranten.

Moldenseren blir truffet i hodet og i en arm før han og kjæresten kaster seg ned på gulvet. Der ligger de i 45 minutter mens terroristene skyter vilt rundt seg.

Les også: – Aviser er terrormål nummer 1
Les også: Dansk ekspert: Samme taktikk som i Mumbai-massakren
Les også: – Det vanskeligste er å fortelle barna hvorfor man jobber der

Angrepet er koordinert og rammer også hotellet Trident/Oberoi. Når terroristene gir seg ligger 174 mennesker døde. Mer enn 300 er skadd.

Line Kristin Woldbeck og Arne Strømme i Mumbai

Line Kristin Woldbeck og Arne Strømme overlevde angrepet i Mumbai.

Foto: Joar Hoel Larsen / NRK

Strømme greier seg.

Nå hevder svensk og dansk sikkerhetstjeneste at de har avdekket planer om et nær identisk angrep på den danske avisen Jyllands-Posten.

– Skulle drepe flest mulig

– I den aksjonen var flere personer innblandet, og det var flere våpen, men taktikken er den samme, sier Lars Erslev Andersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) til TV 2 News, skriver Jyllands-Posten.

De fire som ble pågrepet i Sverige, kom til Danmark natt til i dag, med en leid bil, som de hadde våpen i. Etter arrestasjonene ble det gjennomført ransakinger på flere adresser i Københavns-området.

– Vi beslagla en rekke plastikkstrips og en maskinpistol med lyddemper, forteller sjefen for det danske Politiets efterretningstjeneste (PET), Jakob Scharf.

– Planen skulle settes ut i livet før 1. januar. Planen var å trenge inn i Jyllands-Postens/Politikens hus i København, og med den maskinpistolen vi har beslaglagt, skulle så mange som mulig drepes inne i avishuset, sier Scharf.

– Mumbai kommer til London

Det får det til å gå kaldt nedover ryggen på andre europeiske sikkerhetstjenester. Det har nemlig lenge vært spekulert i at kopier av Mumbai-angrepet, der en liten gruppe terrorister med håndvåpen og eksplosiver utfører ultradødelige angrep, skal finne sted flere steder i Europa.

Terrorangrep i Mumbai
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

I 2008 ble Mumbai rammet av terrorangrep lik det som skal ha vært planlagt i Danmark.

Allerede 20. desember i 2009 sa en talsmann for Metropolitan police counter-terrorism command, enheten i London-politiet som driver antiterrorvirksomhet, at en terrorcelle muligens forberedte et angrep mot den britiske hovedstaden i julerushet.

– Mumbai kommer til London. Tidligere var dette kun spekulasjoner, men nå får vi inn informasjon som ser ut til å være en reell plan om et væpnet angrep mot London, sa talsmannen for SO15 ti blant annet The Times den gangen.

Mumbai-celler allerede i Europa

I månedsskiftet september/oktober i høst kom neste konkrete opplysning om at Mumbai kommer nærmere Europa.

Video PETs pressekonferanse om København-terrorplanene

PETs pressekonferanse om terrorplanene

Da skrev blant annet den britiske avisen The Telegraph at informanten Ahmad Sidiqi fortalte amerikanske myndigheter at kommandør Ilyas Kashmiri allerede hadde sendt terrorgrupper til både Storbritannia og Tyskland for å gjennomføre Mumbai-lignende angrep der.

Ifølge The Guardian skulle det også finnes planer om angrep i Frankrike.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger