NRK Meny
Normal

Dansk ekspert: Samme taktikk som i Mumbai-massakren

Dansk terrorforsker mener terror-avsløringene tyder på at Jyllands-posten skulle utsettes for Mumbai-lignende massakre.

Jyllands-Postens lokaler i København

Jyllands-Postens lokaler i København var trolig terrormålet for de arresterte mennene.

Foto: Niels Hougaard / Ap

Terror i Mumbai

Terrorister slo til mot blant annet det lukseriøse hotellet Taj Mahal Palace i Mumbai i 2008.

Foto: David Guttenfelder / Ap

I Mumbai skjøt flere terrorister rundt seg inne på et hotell.

– I den aksjonen var flere personer innblandet, og det var flere våpen, men taktikken er den samme, sier Lars Erslev Andersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) til TV 2 News, skriver Jyllands-Posten.

– Viser at de faktisk vil hevne karikaturene gjennom terror

Fem personer ble i dag arrestert i Danmark og Sverige, mistenkt for å ha konkrete planer om å angripe Jyllands-Postens lokaler i København.

De fire som ble pågrepet i Sverige, kom til Danmark natt til i dag, med en leid bil, som de hadde våpen i. Etter arrestasjonene ble det gjennomført ransakinger på flere adresser i Københavns-området.

– Vi beslagla en rekke plastikkstrips og en maskinpistol med lyddemper, forteller sjefen for det danske Politiets efterretningstjeneste (PET), Jakob Scharf.

– Planen skulle settes ut i livet før 1. januar. Planen var å trenge inn i Jyllands-Postens/Politikens hus i København, og med den maskinpistolen vi har beslaglagt, skulle så mange som mulig drepes inne i avishuset, sier Scharf.

På en pressekonferanse i dag opplyste både svensk og dansk sikkerhetspoliti at de hadde visst om terrorplanene i flere måneder.

– Vi har hatt et par amatørmessige terrorforsøk med økseangrep og bombemannen Lors Doukaiev, men også to meget seriøse forsøk på terror. Det bekrefter at det faktisk er folk som forsøker å hevne Muhammed-tegningene gjennom terrorisme i Danmark, sier Andersen.

– Foruroligende

Anders Romarheim

Anders Romarheim mener det er nærliggende å knytte de pågripne til Al Qaida.

Den norske terroreksperten Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier sier at det nok er flere terrormål enn Jyllands-Posten i Skandinavia, men at den danske avisen åpenbart er ett av de mest utsatte målene.

– Det faktum at noen ønsker å bevege seg fra Sverige til Danmark for nettopp å ramme Jyllands-Posten, er foruroligende i forhold til akkurat det objektet, sier Romarheim til NRK.

De fire som ble arrestert i Danmark er:

  • En 26-årig irakisk asylsøker bosatt i Danmark
  • En 44-årig tunisisk statsborger bosatt i Sverige
  • En 29-årig svensk statsborger født i Libanon, bosatt i Sverige
  • En 30-årig svensk statsborger med ukjent opprinnelse

– Det sier noe om terrortrusselen i Europa, og i Nord-Europa og Skandinavia spesielt. Vi ser et mønster der det er ikke-etniske skandinaver som føler en stor avsky overfor i dette tilfellet Jyllands-Postens karikaturtegninger, sier Romarheim.

– Dansk politi sier de pågrepne har forbindelser til internasjonale terror-nettverk. Hvilke nettverk tenker de på da?

– Det må være islamistiske nettverk ettersom det er karikaturtegningene som tydeligvis har fremprovosert denne voldsomme harmen hos de arresterte. Det er nærliggende å skjele Al Qaida, men det er ikke nødvendigvis Al Qaida som styrer operasjonene direkte, sier Romarheim.

PST: Ikke forbindelse til Norge

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det ikke er noe som tyder på at terrorhandlingen som skal ha vært under planlegging i Danmark, har noen forbindelse til Norge.

Ifølge informasjonsdirektør Trond Hugubakken følger PST utviklingen i saken tett, og de har et nært samarbeid med både det danske og svenske sikkerhetspolitiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt