Morens forsvarer: – 13-åringen truet mor med grov selvskading

Ifølge forsvareren hevdet 13-åringens mor i dag at datteren var livredd og truet med grov selvskading om hun ringte tilbake til sykehuset.

Mor med sin forsvarer

GJORDE MER ENN NORMALT: Kvinnens forsvarer Aasmund Olav Sandland sier at hun har gjort «atskillig mer enn det som er normalt» for datteren sin. Her er Sandland sammen med den siktede kvinnen i 40-årene.

Foto: Lars Erik Skefsrud / NRK

Moren til den avdøde 13 år gamle jenta som er siktet for grov omsorgssvikt, var tydelig preget under fengslingsmøtet i Gjøvik tingrett i dag.

Etter fengslingsmøtet sa hennes forsvarer Aasmund Olav Sandland at klienten forklarte seg godt om behandlingen av datterens spiseforstyrrelser.

Ifølge Sandland uttrykte kvinnen sin fortvilelse over det hun mener var dårlig oppfølging fra helsevesenet. Han sier at klienten blant annet forklarte at datteren var livredd og truet med grov selvskading – om hun ringte tilbake til sykehuset.

– Det sier ganske mye, og var en av grunnene til at moren ikke ville tilbake til sykehuset. Hun fikk aldri den hjelpen hun trengte. Hver gang var det et løftebrudd, hevder Sandland og peker på kvinnens mistillit til helsevesenet.

13-åring funnet død i Valdres

FUNNET DØD: Her på denne hytta i Valdres ble 13-åringen funnet død. Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten døde hun samme dag som hun ble funnet.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Ingen bevis å forspille

Gråtende måtte kvinnen i 40-årene avbryte forklaringen og ble dimittert fra retten onsdag. På ettermiddagen besluttet Gjøvik tingrett at moren skal løslates. Årsaken er at retten ikke mener at det foreligger bevisforspillelsesfare.

Tingretten fester likevel ikke lit til morens forklaring om at datteren kollapset helt plutselig, uten å ha vist tegn på en forverret helsetilstand. Sandland mener saken er en tragisk dødssak og ikke burde vært en straffesak i det hele tatt.

Det hadde ikke skjedd om de hadde ventet med å få inn bakgrunnsstoff om saken. Jeg tror siktelsen forsvinner med etterforskningen, sier Sandland og fortsetter:

– Det er ingen bevis å forspille. Politiet må først og fremst få tak i den dokumentasjonen som allerede foreligger.

Forsvarer Aasmund Olav Sandland.

LØSLATELSE: Forsvarer Aasmund Olav Sandland ber om løslatelse for moren i 40-årene.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Mor gjorde det hun kunne

– Hun er helt fra seg. Det å miste datteren sin er en ekstrem opplevelse. I tillegg er hun siktet i en straffesak. Så man kan tenke seg hvordan det er, sier han.

Kvinnens forsvarer gjentok at moren har gjort «atskillig mer enn det som er normalt i en slik situasjon».

– Hun har vært innom fastlegen, flere helsestasjoner, skolevesen, barn- og ungdomspsykiatri, sykehus, skrevet klage til fylkesmannen og stått frem på TV om mobbing generelt, sier Sandland.

Forsvareren sier at 13-åringen skal ha fremstått som skjerpet og klar før hun kollapset og døde på nyttårsaften.

– Hun var undervektig, men mor har gjort sitt for å prøve å gi henne fetere mat og få vekten opp. Det var ikke noen ytre omstendigheter som tilsa at noe slikt dramatisk skulle skje, sier hun og understreker at døden ved anoreksi-tilfeller kommer brått.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger