NRK Meny
Normal

Tekstmeldinger skal vise at moren unnlot å søke hjelp for datteren

Gjøvik tingrett tror ikke på morens forklaring om at 13-åringen som ble funnet død på nyttårsaften kan ha vært frisk helt frem til hun plutselig kollapset. Da de to flyttet til hytta opphørte kontakten med helsepersonell.

Mor med sin forsvarer

LØSLATT: Gjøvik tingrett besluttet å løslate moren til den 13 år gamle jenta som ble funnet død nyttårsaften. Moren er siktet for grov omsorgssvikt.

Foto: Lars Erik Skefsrud / NRK

I dag måtte moren til 13-årigen, som er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, møte til fengslingsmøte i Gjøvik tingrett.

Politiet ba om fire ukers varetektsfengsling av moren, men Gjøvik tingrett besluttet i ettermiddag å løslate henne fordi faren for bevisforspillelse ikke er stor nok.

Tingretten fester likevel ikke lit til morens forklaring om at datteren kollapset helt plutselig, uten å ha vist tegn på en forverret helsetilstand.

– Kan neppe ha oppstått på kort tid

«Den avmagring som datteren har utsatt seg selv for har neppe oppstått over så kort tid at siktede ikke hadde mulighet til å handle», skriver tingretten i sin kjennelse.

Retten viser til SMS-er som politiet har beslaglagt. De skal vise at moren var godt kjent med datterens tilstand, men likevel unnlot å kontakte offentlige hjelpeapparater.

«Retten finner ikke å kunne legge vekt på siktedes forklaring om at avdødes allmenntilstand var god helt frem til dødstidspunktet idet det på må vært åpenbart at avdøde trengte hjelp».

Var ikke i kontakt med helsevesenet på tre måneder

Ifølge kjennelsen skal mor og datter ikke hatt kontakt med helsepersonell etter at de flyttet til hytta på Valdres etter høstferien i slutten av september 2015. De skal heller ikke hatt særlig mye besøk på hytta.

«Dette er en svært sentral opplysning, slik retten ser det» skriver tingretten.

På en pressekonferanse politiet på Gjøvik holdt etter fengslingsmøtet kom det frem at siktelsen gjelder tidspunktet fra høsten i fjor og frem til hun døde nyttårsaften.

– Jenta ble funnet i en slik tilstand at vi mener det er tegn på grov omsorgssvikt, sa politiadvokat Mari Lauritzen Hasle i Innland politidistrikt.

Pressekonferanse på Gjøvik

STERKT PREGET: Påtaleleder Linn Hilde Fosso og politiadvokat Mari Lauritzen Hasle i Innland politidistrikt sier at også de er sterkt preget av den tragiske saken der en 13-åring døde av sult.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Har gjort alt som er mulig

Morens forsvarer, Aasmund Olav Sandland mener moren har gjort alt som står i hennes makt for å hjelpe datteren.

Han sier at 13-åringen truet med grov selvskading dersom moren tok kontakt med helsepersonell.

– Hun var undervektig, men mor har gjort sitt for å prøve å gi henne fetere mat og få vekten opp. Det var ikke noen ytre omstendigheter som tilsa at noe slikt dramatisk skulle skje, sier hun og understreker at døden ved anoreksi-tilfeller kommer brått, sier Sandland.

Politiet sier de vil gå bredt ut for å finne ut om det kan være flere som gjort seg skyldig i straffbare forhold ved ikke å ha handlet når de burde ha handlet.

– Vi er interessert i informasjon om hva andre offentlige etater har visst og om de har unnlatt å gjøre noe med det, sa Hasle.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger