Hopp til innhold

Meyer mener hun kunne stå imot finansministeren fordi hun hadde en jobb å gå til

Avtroppende sjef for Statistisk sentralbyrå, Christine Meyer, sier til NRK at hun forhandlet om sin avgang helt frem til midnatt torsdag, uten å komme til en løsning.

Se hele intervjuet med Meyer.

– Jeg vet at det er uvanlig. Jeg tror at jeg kunne gjøre det fordi jeg kunne gå tilbake til en jobb som professor, sier Christine Meyer til NRK.

Det er Meyers forklaring på sin opptreden fredag da hun brøt all byråkratisk sedvane ved ikke å trekke seg etter at finansministeren hadde sagt at hun ikke hadde tillit til henne.

Meyer snakker søndag ut for første gang etter fredagens drama der både hun og finansminister Siv Jensen holdt høyst uvanlige pressekonferanser.

Hun forteller at hun valgte å holde sin pressekonferanse i SSBs lokaler fredag ettermiddag fordi hun følte at hun ikke hadde hatt kontroll da hun møtte media tidligere på dagen.

– Jeg ble møtt på trappen inn til Finansdepartementet. Jeg har aldri vært med på maken. Jeg ble skubbet av og herjet med av journalister opp i fjeset, sier Meyer.

Hadde forhandlet til midnatt

Meyer hadde med seg advokat Dag Steinfeld da hun kom til Finansdepartementet fredag, noe som førte til at finansminister Siv Jensen avlyste det planlagte møtet.

Advokat Dag Steinfeld har bistått Christine Meyer

Advokat Dag Steinfeld har bistått Christine Meyer i forhandlingene med Finansdepartementet.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Til NRK sier Meyer at hun hadde forhandlet med Finansdepartementet frem til midnatt torsdag for å komme frem til en avtale rundt sin avgang.

– Jeg hadde ønsket å bli ferdig med dette før fredagen slik at jeg kunne gå til finansministeren med min oppsigelse, men vi kom ikke i havn selv om vi satt til klokken tolv kvelden før, sier hun.

Går av ved midnatt

Tidligere i dag ble det klart at Christine Meyer går av som sjef for SSB ved midnatt natt til mandag.

Hun er blitt enig med Finansdepartementet om en sluttavtale som garanterer henne 800.000 kroner de første seks månedene.

Totalt kan avtalen gi Meyer opptil 1,4 millioner kroner. I avtalen står det også at Meyer kan få dekket advokatregninger opp mot 175.000 kroner.

Hun går nå tilbake til sin stilling som professor ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Ingen klausul om stillhet

Meyer sier at sluttavtalen som er inngått ikke legger noe bånd på hva hun kan si.

. Finansminister Siv Jensen (Frp) kommenterer situasjonen rundt SSB på en pressekonferanse.

Christine Meyer fikk torsdag beskjed om at finansminister Siv Jensen fredag ville si at hun ikke hadde tillit til Meyer.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Når det gjelder hva som førte til konflikten med Finansdepartementet mener hun at det handler om SSBs uavhengighet og om støtte fra eieren, i dette tilfellet Finansdepartementet.

– Det handler om SSBs uavhengighet og å ha en direktør som kan stå opp og stå opp når det politisk ikke er opportunt å stå opp med upopulære faglige vurderinger, sier Meyer.

Hun sier at det er tungt å omstille i offentlig sektor og at det er viktig med frihet til å omstille.

– En leder må ha kontroll og hvis eieren ikke støtter en så forsvinner bakken under en, sier Christine Meyer til NRK.

Jeg synes de ikke har opptrådt som en god arbeidsgiver. En god arbeidsgiver ville hatt en god grunn, tatt det i et lukket rom og hatt mer respekt for beslutninger som blir tatt.

Christine Meyer om Finansdepartementet / NRK

– Følte at teppet forsvant under meg

Meyer sier at hun følte at hun hadde tillit helt til hun gjennomførte en innplassering av forskerne.

– Da ble det stilt spørsmål rundt mitt mandat og da følte jeg at teppet forsvant under meg, sier hun.

Hun legger til at hun ikke har hatt tid til å tenke på om hun kunne gjort noe annerledes, men at hun skal bruke tiden fremover på det.

Svarte pressen på hvorfor han ville være med SSB-sjef på møte med minister

AKTUELT NÅ