Mette-Marit beklager: Møtte Jeffrey Epstein flere ganger

Kronprinsesse Mette-Marit møtte Jeffrey Epstein flere ganger, og beklager at hun ikke undersøkte fortiden hans nærmere.

Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit møtte Jeffrey Epstein flere ganger i USA, og en gang i Norge.

Foto: Seth Wenig / AP

Kronprinsessen møtte Epstein ved flere anledninger i perioden 2011-2013, både i Norge og USA, skriver DN.

Da var den amerikanske milliardæren allerede dømt for å ha betalt en mindreårig for seksuelle tjenester i 2008.

– Jeg ville aldri hatt noe med Epstein å gjøre dersom jeg hadde vært klar over alvorlighetsgraden av hans kriminelle handlinger. Jeg burde undersøkt Epsteins fortid nærmere, og beklager at jeg ikke gjorde det, sier kronprinsesse Mette-Marit i en uttalelse til DN.

Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein var tiltalt for menneskehandel og seksuell utnyttelse av flere mindreårige, men døde på sin egen varetektscelle i august.

Foto: AP

Ifølge avisen ble Mette-Marit og Epstein introdusert til hverandre av felles bekjente. Slottet opplyser at de møttes i sosiale sammenhenger.

De fleste møtene fant sted i USA, og ett i Norge.

– Et av møtene var hos Epstein. I tillegg traff kronprinsessen Epstein kort en gang han var i Oslo. Ved alle møtene var det flere personer til stede, sier slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe.

Det er ikke klart hvilket av Epsteins hjem de møttes i.

– Kan lure på om de har Google på Slottet

Politisk redaktør i DN, Kjetil B. Alstadheim, gjestet Dagsnytt 18 mandag kveld. Han mener at Slottet burde ha vært bedre orientert.

Kjetil Alstadheim, politisk redaktør i Dagens Næringsliv

Politisk redaktør i DN, Kjetil B. Alstadheim, mener Slottet og rådgiverne rundt kronprinsesse Mette-Marit burde ha sjekket forbindelsen til Epstein bedre.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Man kan lure på om de har Google på Slottet. Dette var på et tidspunkt der Epstein var dømt og hadde sonet en 13 måneder lang dom. Dette lå et Google-søk unna, sier Alstadheim.

Alstadheim minner om at Storbritannias prins Andrew i 2010 skal ha dratt til New York for å avslutte sitt forhold med Epstein. Han mente det var upassende å ha en sånn forbindelse med en sexforbryter.

– Det var altså året etter dette at kronprinsesse Mette-Marit fikk forbindelse med Epstein, sier Alstadheim og fortsetter:

– Kongefamilien må jo være veldig bevisst på hvordan andre vil utnytte deres posisjon. Om kronprinsessen skulle søkt opp dette selv, kan man diskutere, men hun har uansett et nettverk av rådgivere som burde ha hjulpet henne med det, sier Alstadheim.

Brøt kontakten

Kronprins Haakon hilste på Epstein da de møttes på gata på St. Barts i 2012, opplyser Varpe.

Ifølge Slottet var ingen av dem kjent med Epsteins fortid, og kontakten ble brutt i 2013.

– Kronprinsessen valgte å avslutte kontakten med Epstein i 2013, blant annet fordi hun opplevde at Epstein prøvde å bruke forbindelsen han hadde hatt med kronprinsessen overfor andre personer, sier Varpe.

Epstein hadde en mektig omgangskrets med kjendiser, kongelige og politikere. Flere av dem har vært nødt til å svare for seg etter at tiltalen mot Epstein ble kjent.

Epstein ble funnet død på cella i varetektsfengselet Metropolitan Correctional Center i New York i august. Rettsmedisineren konkluderte med at han tok sitt eget liv.

Han var tiltalt for menneskehandel og seksuell utnyttelse av flere mindreårige, og risikerte 45 års fengsel.

Mette-Marit sier til DN at hun vil uttrykke dyp sympati og solidaritet med Epsteins ofre.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger