Hopp til innhold

Mer enn 10 000 har druknet i Middelhavet siden 2014

I en ny rapport fra FN kommer det frem at over 10 000 migranter og flyktninger har druknet på sjøveien over Middelhavet.

EUROPE-MIGRANTS/LIBYA

FRA HAVET: Denne barneskoen kom inn til kysten av Libya med bølgene.

Foto: HANI AMARA / Reuters

De siste ukene har antallet druknede i Middelhavet steget kraftig. Over 1000 mennesker har mistet livet siden starten av mai. Siden 2014, på halvannet år har 10 000 flyktninger og migranter druknet.

– Siden dette fenomenet med økende antall krysninger over Middelhavet startet, i begynnelsen av 2014, har det vært 10.000 dødsfall, sier Adrian Edwards, talsmann for FNs høykommissær for flyktninger UNHCR, ifølge NTB.

Avtalen som ble inngått mellom EU og Tyrkia tidligere i år har ført til at den kortere veien mellom Tyrkia og Hellas praktisk talt er stengt. Det har ført til en økning av migranter og flyktninger som reiser fra den nordafrikanske kysten.

En stor fiskebåt med over 500 flyktninger kantret langst kysten av Libya. 562 mennesker ble reddet. Fem omkomne er funnet.

KANTRER: I slutten av mai kranter en båt med over 500 flyktninger og migranter.

– Desperasjon og mangel på trygge ruter

– Fartøyene er ikke rustet for å takle sjøforholdene i Middelhavet, sier Tiril Skarstein medierådgiver i Flyktninghjelpen. Hun forteller at ni av ti som kom til Europa i fjor var avhengig av hjelp fra menneskesmuglere.

– De er ofte i svært desperate situasjoner, og setter sin lit til menneskesmuglere som en siste utvei, sier Skarstein. Hun har selv sett mødre komme sjøveien med sine små spedbarn.

FILES-ITALY-REFUGEES-SEA-IMMIGRATION-LIBYA

VENTER PÅ REDNINGEN: En gummibåt overfylt med migranter som venter på hjelp.

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

Skarstein mener at desperasjon og mangel på lovlige reiseruter er noe av grunnen til at så mange prøver å komme seg over Middelhavet i dårlige båter.

– Hele Europa må være med å bidra slik at man kan styrke redningsarbeidet i Middelhavet. I tillegg er det viktig at det tilbys alternative og trygge veier for mennesker på flukt.

300 savnet

Forrige fredag opplyste libyske myndigheter at over hundre døde båtflyktninger var funnet på en strand i Libya. Samme dag kantret en båt utenfor Kreta. Over 300 passasjerer ble berget opp av vannet, men de overlevende har fortalt at over dobbelt så mange var om bord i båten da den forliste.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) opplyste mandag at rundt 320 mennesker fryktes å være savnet og antatt druknet etter ulykken.

Redningsmannskaper hentet bare ni omkomne opp av vannet etter forliset, som skjedde i internasjonalt farvann, rundt 75 nautiske mil sør for Kreta.

AKTUELT NÅ