Hopp til innhold

EU og Tyrkia enige om flyktning- og migrantavtale

Migranter som ankommer Hellas fra Tyrkia etter søndag 20. mars, blir sendt rett tilbake. Det kommer fram i avtalen som er inngått mellom EU og Tyrkia.

EU-ledere

Fredag ble EU-lederne til slutt enige om en migrant- og flyktningavtale, som skal tre i kraft allerede søndag 20. mars.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Fredag ettermiddag bekreftet Litauens president, Dalia Grybauskaite, at partene er formelt enige om avtalen. Tidligere hadde statsministrene i Finland og Tsjekkia skrevet om det på Twitter.

– Avtalen med Tyrkia er godkjent. Alle illegale migranter som kommer til Hellas fra Tyrkia blir sendt tilbake fra og med 20 mars, skrev Bohuslav Sobotka på Twitter.

Stanset 3000 allerede fredag

Ifølge EU-diplomater skal avtalen tre i kraft allerede søndag 20. mars, og de første migrantene blir returnert fra 4. april.

– Dette skal skje så raskt fordi europeiske ledere frykter at flyktninger og migranter som er i Tyrkia og ønsker seg til Europa, kommer til å utnytte det lille vinduet de har til å ta seg over til de greske øyene før veien stenges, forteller NRKs korrespondent Kristin Solberg i Istanbul.

Allerede fredag stanset tyrkiske myndigheter 3000 migranter som forsøkte å reise fra Tyrkia til Hellas. Både kystvakta og helikoptre var involvert i storaksjonen, ifølge Reuters.

Bytter flyktninger og migranter

De 28 EU-landene satt sammen hele torsdag kveld for å bli enige seg imellom om hvordan de ønsker at et migrasjonssamarbeid med Tyrkia skal se ut.

– Nå har man gjort en avtale der Tyrkia tar tilbake såkalte illegale flyktninger mot at EU tar tilbake flyktninger med beskyttelsesbehov fra Tyrkia, slik at det blir en slags utveksling av flyktninger, forteller NRKs korrespondent, Tore Tollersrud, som følger EU-toppmøtet i Brussel.

– For EU har dette vært svært viktig fordi de har ønsket å få kontroll med flyktningproblemet, som har gitt én million flyktninger til EU på ett år.

I tillegg skal Tyrkia få milliarder i økonomisk støtte for å klare å håndtere flyktningene og migrantene som kommer til landet. Det er også meningen at samtalene om mulig tyrkisk EU-medlemskap skal trappes opp.

Avtalen inneholder også et punkt om opphevelse av kravet om visum for tyrkere på reise til Schengen-land.

Sier ingenting om andre nasjonaliteter

Ifølge EU skal byttehandelen følge internasjonal lov, og ivareta retten om å søke asyl.

– Det er foreløpig uklart hvordan det skal skje, all den tid man også skal returnere folk som kommer fra for eksempel Syria, sier NRKs korrespondent Kristin Solberg.

Ifølge Solberg sier den nye avtalen ikke noe om andre nasjonaliteter som ønsker å dra til Europa enn syrere.

– Det er også en stor andel afghanere, irakere for eksempel, som risikerer å bli sendt tilbake til Tyrkia uten å ha mulighet til å bli tatt opp som kvoteflyktning i Europa, sier Solberg.

SISTE NYTT

Siste nytt