MDG-Hansson: Stiller ikke med ordførerkandidat for moro skyld

I partilederdebatten antydet Rasmus Hansson at det kan være aktuelt å spille inn Shoaib M. Sultan som ordfører i forhandlingene om makten i hovedstaden.

Partileder Rasmus Hansson (MDG) ankommer partilederdebatten på Stortinget i Oslo sent mandag kveld.

Partileder Rasmus Hansson (MDG) ankommer partilederdebatten på Stortinget i Oslo sent mandag kveld.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Valglogo

– Vi stiller med en ordførerkandidat, og det gjør vi ikke for moro skyld. Hvis vi skal forhandle med den ene eller andre siden i Oslo-politikken, så er jo vår ordførerkandidat en del av de forhandlingene. Han er særdeles godt skikket til å bli ordfører i Oslo. Sultan vil være den mest representative ordføreren Oslo kan få, for hele Oslos befolkning anno 2015. Men politiske resultater kommer til å være viktigst for oss, sier partileder Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne.

Hansson gjentar at MDG er villige til å forhandle med både venstresiden og høyresiden i Oslo.

– Så får vi se hvem av dem som snakker sannest når de sier at de tar miljøet på alvor. Vi kommer til å sette begge sider under hardt press, for vi har store ambisjoner.

I utspørringen over midnatt tirsdag dreide mye seg også om Arbeiderpartiets gode valg. Jonas Gahr Støre sier det fortsatt gjenstår 428 kamper i kommunene for å vinne makten. Ap-lederen nekter å svare på om han leder statsministerduellen frem mot stortingsvalget i 2017.

Partilederdebatt Stortinget.

Jonas Gahr Støre flankert av Siv Jensen og erna Solberg

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Partilederne møttes til utspørring på Stortinget med skuffede regjeringspartier, en Rasmus Hansson i seiersrus og fornøyde rødgrønne-partier. Ved 02-tiden er 97,9 prosent av stemmene telt opp.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at regjeringen er svekket etter valget og at kommune og fylkesvalget også er en pekepinn på hva folket ønsker rikspolitisk.

– Klarte målene

– Dette er klare signaler om at Norge ønsker en ny kurs, sier Støre.

– Det blåser en ny vind. Det er 428 kamper som gjenstår, men vi satte to mål, og vi klarte å gjøre det bedre enn forrige valg og få økt oppslutning. Og tre av fire storbyer var blått styrt, nå endrer det seg, sier Støre.

De foreløpige resultatene viser at regjeringspartiene Høyre (H) og Fremskrittspartiet (Frp) og støttepartiene Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre (V) går tilbake, mens Arbeiderpartiet (Ap) ser ut til å gjøre et bra valg.

Statsministerduellen

Ap-leder Støre ble i partilederutspørringen spurt om han leder statsministerduellen frem mot stortingsvalget i 2017. Han svarte at han har takket Erna Solberg og Siv Jensen for valgkampen.

– Vi har hatt mange debatter. Alle har ikke gått like bra for meg, og det har blitt kommentert. Jeg mener at det gikk noe bedre. Jeg har stor respekt for disse to erfarne politikerne. De går på jobb for at de tror det de gjør er riktig, men jeg kommmer til å utfordre det. Det er det norske demokratiet som vi kan være stolte. Jeg mener at denne kvelden har vært et kraftig signal fra norske velgere. Disse to partiene er kraftig svekket. Arbeiderpartiet er tett på eller større enn de to til sammen, sier Støre.

– Dette dreier seg ikke om en duell mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg. Det dreier seg om de som har den beste politikken. Vi må aldri stå å tro at alt er valgkamp, sier Solberg.

Grønn seier

Miljøpartiet De Grønne ligger an til å få 243 kommunestyrerepresentanter fra årsskiftet. Det er 225 flere enn i inneværende periode.

Erna Solberg åpner nå for å gå i forhandlinger med Miljøpartiet De Grønne.

– Vi er et godt alternativ for MDG, sier Solberg, som samtidig innrømmer at valget var et nederlag for Høyre.

– Det er dårligere enn det vi hadde håpet på. Vi mister makten en del steder som vi ønsket å beholde den, sier statsministeren.

Høyre har tidligere i valgkampen vært klare på at MDG stemmer rødt i åtte av ti saker. Partiet har erklært seg blokkuavhengig, og samtalene fremover blir derfor spennende. Rasmus Hanssons Miljøpartiet De Grønne står på vippen i Oslo og har nøkkelen til et samarbeid.

– Vi er vant til å stå i storm

Hannson sier at i alle fall Frp må endre sin politikk om MDG skal samarbeide med dem i Oslo.

– Frp må flytte på politikken for å inngå samarbeid med Miljøpartiet. Men vi snakker med dem som vil snakke med oss.

Frp-leder Siv Jensen blir spurt om Carl I. Hagens flyktningutspill har ødelagt for Fremskritsspartiet.

– Nei, vi står sammen om dette. Vi er vant til å stå i storm. Jeg tror vi skal stå i denne også.

Hun sier hun er skuffet over valgresultatet, og skulle ønsket det var bedre.

– Men samtidig har vi mange gode enkeltresultater. Men vi får fornyet på flere steder vi er i posisijon. Vi får fornyet tillit, sier Jensen.

SISTE NYTT

Siste meldinger